Khutbah

Khutbah Jumat Bahasa Sunda: Harta Anu Mawa Bagja Jeung Waluya

Khutbah Jumat NU Cilacap Online kali ini menyuguhkan tentang Harta Yang Berkah Yang Buat Kita Bahagia dan Mulia atau HARTA ANU MAWA BAGJA JEUNG WALUYA dalam bahasa Sunda

Setiap pribadi kita haruslah mengerti apa sebenarnya hakikat harta. Harta ialah sarana. Jika kita mencintainya, maka gunakan ia sebagai sarana kebaikan. Harta di tangan orang baik maka peruntukannya akan mendatangkan manfaat yang amat besar.

Saad bin Abi Waqash menyampaikan bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah mencintai seorang hamba yang bertakwa, kaya dan menyibukkan diri dengan beribadah kepada Allah SWT. ” (HR Muslim)

Menjadi kaya tak ada larangan. Namun menggunakan kekayaan dalam kebaikan adalah sebuah tuntunan. Semakin kaya semakin besar kewajiban mengeluarkan zakat. Dengan begitu semakin banyak orang yang bisa terbantu dari kekayaannya.

Kita ini sejatinya hanyalah pengembara. Kita mengumpulkan bekal yang secukupnya untuk menempuh perjalanan pulang ke kampung akhirat.

Khutbah Jumat Bahasa Sunda Lainnya:

Berikut ini Khutbah Jumat NU Cilacap Online Harta Yang Berkah Yang Buat Kita Bahagia dan Mulia atau HARTA ANU MAWA BAGJA JEUNG WALUYA dalam bahasa Sunda selengkapnya;

اَلْحَمْد للهِ الَّذِي بَعَثَ نَبِيِّنَا مُحَمَّدًا رَحْمَةً لِلْأَنَامِ، وَاخْتَصَهُ بِشَرِيْعَةِ سَمْحَةٌ مُشْتَمِلَةٌ عَلَى الْحُكْمِ وَالْأَحْكَامِ، وَأَشْهَدُ أَنْ لاَإِلهَ إِلاَّاللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ الْمَلِكُ الْقُدُّوْسُ السَّلاَمُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ أَفْضَلُ الأَنَامِ وَمِصْبَاحُ الظَّلاَمِ وَرَسُولُ الْمَلِكُ الْعَلاَمِ, وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى أَلِهِ وَأَصْحَابِهِ السَّادَةِ الكِرَامِ وَسَلَّمَ تَسْلِيْمًا كَثِيْرًا دَاءِمًا اِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ. اَمَّابَعْدُ: فَيَاأَيُّهَا النَّاسُ إِتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ. وَقَالَ اللهُ تَعَالى فِي الْقُرْأَنِ الْكَرِيْمِ أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ: أَلْهَكُمُ التَّكَا ثُرْ، حَتّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ، كَلاَّ سَوْفَ تَعْلَمُوْنَ، ثُمَّ كَلاَّ سَوْفَ تَعْلَمُوْنَ.

Hadirin sidang jum’at rohimakumulloh!

Saat ieu sareng di tempat ieu mangga urang sami-sami muji syukur ka dzat Allah SWT, tina sagala kanikmatan anu parantos dipasihkeun ka urang sadaya, terutami nikmat iman sareng Islam, sholawat sareng salam mugia salamina dilelerkeun kajunjunan alam nabi terakhir Muhammad Rosulullah SAW, Rahmat sareng sholawat mugia deui dilelerkeun ka kulawarga, sahabat, tabi’in miwah urang sadaya anu senantiasa miharep kabagjaan di dunia rawuh akhirat.

Hadirin sidang jum’at rohimakumulloh!

Al-Qur’an anu mangrupikeun wahyu sareng pedoman pikeun umat manusa, parantos ngawanti-wanti ka urang sadayana supaya teu kajebak teu kaperdaya kuharta kakayaan, sabab anu ngajadikeun korun cilaka kakubur kadasar bumi tina alatan hartana sorangan,.

Firaun nu disebut-sebut hampir 70 kali dina al-Qur’an cilaka kulantaran kajebak kaperdaya kujabatan jeung kadudukan, nyakitu deui Abu Jahal jeung Abu Lahab ditempatkeun dina naraka hawiyah kualatan katipu ku gemerlapna harta jeung kadudukan, dina hal ieu Allah SWT ngarekam jeung ngaabadikeun dina al-Qur’an Surat Al-lahab:

تَبَّتْ يَدَآ اَبِيْ لَهَبٍ وَّتَبَّۗ مَآ اَغْنٰى عَنْهُ مَالُه وَمَا كَسَبَۗ سَيَصْلٰى نَارًا ذَاتَ لَهَبٍۙ

Hartosna: “Binasa dua Leungeun Abu Lahab, kalawan sestuna binasa. Taya paedahna keur manehna boh hartana boh naon bae nu diusahakeunana. Manehna baris asup kana seuneu naraka nu ngentab-ngentab”. (QS. Al-Lahab: 1-3)

Moal manfa’at kamanehna harta bandana jeung nu diusahakeunana, Isukan manehna bakal asup kana seuneu anu ngagolak.

Hadirin sidang jum’at rohimakumulloh..

Rosulullah SAW ngadawuh dina salah sawios haditsna, anu diriwayatkeun ku Imam Muslim katut Imam Tirmidzi;

وَهَلْ لَكَ مِنْ مَالِكَ إِلاَّ مَا أَكَلْتَ فَأَفْنَيْتَ أَوْلَبِثْتَ فَأَبْلَيْتَ أَوْ تَصَدَقْتَ فَأَمْضَيْتَ

Hartosna: “Anjeun teu ngabogaan harta kecuali anu geus di dahar ku anjeun, atawa pakean iwalti anu geus dipake ku anjeun dugi kaburukna, atawa anu disodakohkeun nepika geus kaliwat”.

Hadirin ahli jum’at rohimakumulloh..

Ternyata harta anu sajatina harta, nyaeta harta benda anu geus dituang nu geus dinikmati ku urang, mun pakean geus buruk atawa hancur, lain anu aya keneh di imah atawa di gudang, di kamar atawa dina lomari, sabab harta anu masih keneh nyesa, eta harta bakal jadi parebutan jeung papaseaan ahli waris, pon nyakitu deui harta sodakoh eta mangrupakeun sajatina harta, anu moal leungit dugika kiamah sok sanajan jumlahna leutik atawa saeutik.

Lain duit anu aya dina dompet dina tabungan atawa di bank, sabab duit anu aya dinu kasebat bieu mungkin bakal ilang kulantaran aya nu nyokot, kaduruk atawa aya nunipu, ku hal eta pisan sateuacan harta benda urang dijadikeun parebutan ku ahli waris, dijadikeun persengketaan jeung fitnah, maka manfa’atkeun eta harta sahade-hadena kanggo bekel ibadah ka Allah kanggo taqorrub jeung to’at ka Allah, karna harta nu bisa mere kamanfa’atan nyaeta harta nu disodakohkeun jeung diinfakkeun dijalan Allah.

Pidawuhna Allah SWT:

مَا عِنْدَكُمْ يَنْفَدُ ۖ وَمَا عِنْدَ اللَّهِ بَاقٍ ۗ

Hartosna: “Naon-naon anu aya diaranjeun eta bakal ilang, jeung naon anu aya di Allah eta bakal abadi”. (QS An-Nahl: 96)

Hadirin sidang jum’at rohimakumulloh..

Mudah-mudahan harta kadudukan jeung jabatan anu disandang ku urang ngajantenkeun wasilah kana lungsurna taufik jeung hidayah sahingga tiasa bersyukur kana kanikmatan ti Allah SWT.

بَارَكَ اللهُ لِى وَلَكُمْ وَلِجَمِيْعِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اِنَّهُ هُوَالْغَفُوْرُالرَّحِيْمُ

= KHUTBAH KADUA =

اَلْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ، وَبِـهِ نَسْتَعِيْـنَ عَلَى اُمُـوْرِ الدُّنْـيَا وَالدِّيـنِ،. اَشْهَـدُ اَنْ لاَاِلهَ اِلاَّ اللهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِيْـنُ، وَاَشْهَـدُ اَنَّ مُحَمَّـدًا عَبْـدُهُ وَرَسُـوْلُهُ صَادِقُ الْوَعْـدِ اْلاَمِيْـنُ، اَللّـهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّـدِنَا مُحَمَّـدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْـحَابِـهِ اَجْمَعِيْـنَ، اَمَّابَعْـدُ: فَـيَااَيُّـهَا النَّـاسُ اتَّقُـوْا اللهَ حَقَّ تُقَـاتِـهِ وَلاَتَمُـوْتُـنَّ اِلاَّ وَاَنْـتُمْ مُسْـلِمُـوْنَ، اَللّـهُمَّ اغْـفِرْ لِلْمُسْلِمِيْـنَ وَالْمُسْـلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْـنَ وَالْمُؤْمِنَـاتِ اَلْاَحْياءِ مِنْـهُمْ وَاْلاَمْـوَاتِ، اَللّـهُمَّ اجْـعَلْ اِجْـتِمَاعَنَا اِجْـتِمَاعًا مَرْحُـوْمًا وَتَفَرَّقَـنَا مِنْ بَعْـدِهِ تَفَرَّقًا مَعْصُـوْمًا، رَبَّنَا اَنْزِلْنَا مُنْزَلًا مُّبَاَرَكً وَّاَنْتَ خَيْرُ الْمُنْزِلِيْن, رَبَّنَا ٱفۡتَحۡ بَيۡنَنَا وَبَيۡنَ قَوۡمِنَا بِٱلۡحَقِّ وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلۡفَٰتِحِينَ. رَبَّنَا اَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَّثَبِّتْ اَقْدَاَمَنَا وَاْنصُرْنَا عَلَى اْلقَوْمِ اْلكَافِرِيْن. رَبَّـنَا اتِـنَا فِى الدُّنْـيَا حَسَنَـةً وَفِى اْلاخِرَةِ حَسَنَـةً وَقِنَاعَـذَابَ الـنَّارِ. بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ وَالْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ

Download Khutbah Jumat NU Cilacap Online tentang Harta Yang Berkah Yang Buat Kita Bahagia dan Mulia atau HARTA ANU MAWA BAGJA JEUNG WALUYA dalam bahasa Sunda, DI SINI

Disusun ku: Jamal Shidiq, S.Pd.
Dikaluarkeun ku : Seksi Bimas Islam, Kantor Kementerian Agama Kota Banjar Jawa Barat.
Penyelaras Bahasa ku IHA

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.

20 + thirteen =

Baca Artiikel Terbaru Lainnya
Close
Back to top button