Hikmah Syukur Hari Jadi Kabupaten Cilacap

NU CILACAP ONLINE Peringatan Hari Jadi atau Hari Ulang Tahun (HUT) sebuah daerah Kabupaten/Kota adalah momentum tahunan guna merefleksikan kembali nilai-nilai kesejarahan sebuah daerah.

Selain fungsi peringatan perayaan, Hari Jadi juga memiliki fungsi untuk mengevaluasi serta mengambil hikmah berbagai hal yang telah lampau. Khususnya oleh segenap jajaran pemerintahan di bawah kepemimpinannya.

Hakikat Hari Jadi

Momentum Hari Jadi maupun HUT rutin tahunan harusnya mampu memberi nilai tambah dalam merumuskan dan merencanakan hal-hal yang akan terlaksana di tahun-tahun mendatang.

Melakukan perbaikan dan pembenahan sesuai dengan saran dan masukan yang selama ini telah disampaikan oleh masyarakat dan semua pihak. Itu semua semata demi terwujudnya visi misi Pemerintahan menjadi cita-cita. Yakni mensejahterakan masyarakat dalam harmoni keberagamaan.

Berbagai saran dan masukan kepada Pemerintah Daerah yang tersmapaikan merupakan upaya merespon pada sikap perbaikan dan pembenahan. Ini sesuai dengan ketentuan yang berlaku melalui program kerja dan kegiatan yang ada di Organisasi Perangkat Daerah (OPD). Dengan tetap mempertimbangkan waktu serta kemampuan anggaran.

Kali ini redaksi NU Cilacap Media mengetengahkan Khutbah Jumat Bahasa Sunda dengan memberikan refleksi dan renungan bagi kita semua tentang nilai dan Hikmah Syukur Hari Jadi Kabupaten Cilacap.

KHUTBAH PERTAMA

الْحَمْدُ للهِ الَّذِىْ اَنْعَمَ عَلَيْنَا بِنِعْمَةِ اْلاِيْمَانِ وَاْلاِسْلاَمِ. اَشْهَدُ اَنْ لاَّاِلهَ اِلاَّاللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ الْمُنْفَرِدُ بِالْكَمَالِ وَاْلبَقَاءِ وَالدَّوَامِ, وَاَشْهَدُ اَنَّ سَيِّدَنَامُحَمَّدًاعَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ اَشْرَفُ مُرْسَلٍ وَاَفْضَلُ اِمَامٍ. اَللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْحَابِهِ اْلاَئِمَّةِاْلاَعْلاَمِ مَصَابِيْحِ الظَّلاَمِ. اَمَابَعْدُ: فَيَاعِبَادَاللهِ, اِتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَتَمُوْتُنَّ اِلاَّوَاَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ. فَقَدْ قَالَ اللهُ تَعَالىَ فِى كِتَبِهِ الْكَرِيْمِ: اَعُوْذُبِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ. وَلَوۡ أَنَّ أَهۡلَ ٱلۡقُرَىٰٓ ءَامَنُواْ وَٱتَّقَوۡاْ لَفَتَحۡنَا عَلَيۡهِم بَرَكَٰتٖ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِ وَلَٰكِن كَذَّبُواْ فَأَخَذۡنَٰهُم بِمَا كَانُواْ يَكۡسِبُونَ ٩٦

Hadirin Jamaah Jum’ah Rahimakumullah !
Puji sareng syukur urang sanggakeun ka Allah rabbun ghafur. anu parantos masihan nikmat anjang umur, utamina nikmat kamandirian Kabupaten Cilacap dugika taun ieu yuswana parantos 168 taun.

Sholawat sareng salam mugi salamina didugikeun ka Panutan alam jungjunan urang Kangjeng Nabi Muhammad SAW, kakulawargina, sahabatna, para tabi’in, tabi’it tabi’in dugi ka urang sadaya salaku umatna. Mudah-mudahan urang sadaya kenging sapaat timantena tidunya tug dugi aherat.

Cilacap Bercahaya

Hadirin Jamaah Jum’ah Anu Mulya !

Kajayaan sarta kamulyaan anu dipimilik ku hiji jalmi, naha sacara pribadi, kulawargi, balarea, kota, desa, nusa atawa bangsa bisa ngalaman kana kahancuran. Kahancuran eta bakal kajantenan upami jalmina mung nuturkeun hawa nafsuna atawa masyarakatna henteu daek Syukuran sareng henteu patuh kana pituduh Allah sarta Rasul-Na.

Kumargi kitu, nu mantak mawa kana kahancuran atawa runtuhna hiji nagri teh, desa atawa bangsa khususna Kabupaten Cilacap ieu kudu dijaga sareng ditebihan. Sakumaha anu parantos diuningakeun Ku Allah SWT, dina surat An-Nahl ayat 112 anu unggelna kieu:

وَضَرَبَ ٱللَّهُ مَثَلٗا قَرۡيَةٗ كَانَتۡ ءَامِنَةٗ مُّطۡمَئِنَّةٗ يَأۡتِيهَا رِزۡقُهَا رَغَدٗا مِّن كُلِّ مَكَانٖ فَكَفَرَتۡ بِأَنۡعُمِ ٱللَّهِ فَأَذَٰقَهَا ٱللَّهُ لِبَاسَ ٱلۡجُوعِ وَٱلۡخَوۡفِ بِمَا كَانُواْ يَصۡنَعُونَ ١١٢

Hartosna: “Gusti Allah parantos maparin conto pirang-pirang tempat, boh kampungna atawa desana atawa nagarana, anu dina eta tempat nuju aman sentosa gemah ripah loh jinawi, kari-kari pendudukna (anu nyicinganana) henteu narimakeun kana nikmat ti Pangeran, mangka tuluy bae dina eta tempat teh kalaparan, loba kasusah, loba karisi jeung sajabana, kitu teh samata-mata pagawean maranehanana”. (An-Nahli: 112)

Hadirin Jamaah Jum’ah Rohimakumullah !
Kumargi kitu hayu urang sasarengan jaga Kabupaten Cilacap ku cara ningkatkeun kaimanan jeung kataqwaan ka Allah SWT ku ngawujudkeun Kabupaten Cilacap anu Semakin Maju jeung Bercahaya. Ngelanjutkeun kerja para sesepuh pendahulu ngajadikeun Cilacap anu uring sasarea nu di cita-citakeun.

Berakhlak, agamis, sangkan janten Daerah anu mandiri sareng tambih sejahtera sahingga ngajenggelek cita-cita anu temana taun ayeuna nyaeta “Cilacap Bercahaya”.

Iman jeung Taqwa mangrupikeun landasan dasar Pamarentah Kabupaten Cilacap, sangkan kahontal ieu visi. Luyu sareng dawuhan Allah SWT :

وَلَوۡ أَنَّ أَهۡلَ ٱلۡقُرَىٰٓ ءَامَنُواْ وَٱتَّقَوۡاْ لَفَتَحۡنَا عَلَيۡهِم بَرَكَٰتٖ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِ وَلَٰكِن كَذَّبُواْ فَأَخَذۡنَٰهُم بِمَا كَانُواْ يَكۡسِبُونَ ٩٦

Hartosna : “ Lamun seug penduduk nagara iman jeung taqwa, pasti kami bakal nurunkeun ka maranehna kaberkahan ti langit jeung ti bumi, tapi maranehanana ngabohongkeun (ayat-ayat kami), maka kami bakal nyiksa maranehanana, ku sabab pagaweanana”. (QS. Al-A’raf : 96)

Hadirin Jamaah Jum’ah anu Mulya

Salajengna kanggo ngawujudkeun visi anu parantos ditetepkeun, mangka gumantung kana potensi sumber daya jeung kamampuan anu dipimilik sarta kudu kurasa semangat kebersamaan, tanggung jawab anu optimal jeung proporsional tisadaya pamangku kepentingan,

PJ. Bupati Cilacap Awaluddin Muuri

10 Program Prioritas

Maka misi PJ. Bupati Cilacap Awaluddin Muuri anu kedah dilaksanakeun aya 10 Program Kerjanana nyaeta:

  • 1. Optimalisasi Manajemen Organisasi jeung SDM Aparatur,
  • 2. Digitalisasi Administrasi Pemerintahan jeung Pelayanan Publik,
  • 3. Sukses Pemilu jeung Pemilihan Kepala Daerah (PILKADA) 2024,
  • 4. Pengendalian Inflasi jeung Ketersediaan Pangan,
  • 5. Penanganan Kemiskinan jeung Stunting,
  • 6. Peningkatan Pendapatan Asli Daerah,
  • 7. Pemberdayaan UMKM, Pariwisata jeung Ekonomi Kreatif,
  • 8. Peningkatan Investasi Daerah,
  • 9. Peningkatan Penggunaan Produk Dalam Negeri,
  • 10. Peningkatan Infrastruktur anu ti Tingkat Desa.

Mudah-mudahan dina ulang taun anu ka 168 ayeuna, Kabupaten Cilacap khususna, salamina dipasihan kaberkahan ku Allah SWT, para pamingpin anu adil tur amanah, para ulama anu ngamalkeun kana elmuna tur ngajak masyarakat kana Karidoan Allah SWT.

Para agniyana berehan tur ngagunakeun hartana kana jalan taqwa sarta para fuqorona rajin ngadu’a supaya meunang karidoan Allah SWT. Sahingga Cilacap dijantenkeun ku Allah SWT Daerah Kabupaten anu pinuh ku barakah. Baldatun thoyyibatun wa Rabbun ghafur. Aamiin.

بَارَكَ اللهُ لِى وَلَكُمْ وَلِجَمِيْعِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اِنَّهُ هَوَالْغَفُوْرُالرَّحِيْمُ

KHUTBAH KADUA

اَلْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ، وَبِـهِ نَسْتَعِيْـنَ عَلَى اُمُـوْرِ الدُّنْـيَا وَالدِّيـنِ، اَشْهَـدُ اَنْ لاَّاِلَهَ اِلاَّاللهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِيْـنُ، وَاَشْهَـدُ اَنَّ مُحَمَّـدًا عَبْـدُهُ وَرَسُـوْلُهُ صَادِقُ الْوَعْـدِ اْلاَمِيْـنُ، اَللّـهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّـدِنَا مُحَمَّـدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْـحَابِـهِ اَجْمَعِيْـنَ. اَمَّابَعْـدُ: فَـيَا اَيُّـهَا النَّـاسُ اتَّقُـوْا اللهَ حَقَّ تُقَـاتِـهِ وَلاَتَمُـوْتُـنَّ اِلاَّ وَاَنْـتُمْ مُسْـلِمُـوْنَ. اَللّـهُمَّ اغْـفِرْ لِلْمُسْلِمِيْـنَ وَالْمُسْـلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْـنَ وَالْمُؤْمِنَـاتِ اَلْاَحْيَاءِمِنْـهُمْ وَاْلاَمْـوَاتِ، اَللّـهُمَّ اَصْلِحْ جَمِيْعَ وُلاَةِ الْمُسْلِمِيْنَ. رَبَّنَا أَنْزِلْنَا مُنْزَلاً مُبَارَكاً وَأَنْتَ خَيْرُ الْمُنْزِلِيْنَ. رَبَّنَا ٱفۡتَحۡ بَيۡنَنَا وَبَيۡنَ قَوۡمِنَا بِٱلۡحَقِّ وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلۡفَٰتِحِينَ ، رَبَّـنَا اَتِـنَا فِى الدُّنْـيَا حَسَنَـةً وَفِى اْلاَخِرَةِ حَسَنَـةً وَّقِنَاعَـذَابَ الـنَّارِ. بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّحِمِيْنَ وَالْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ.

 

Disusun ku: Jamal shidiq Jeung Imam Hamidi Antassalam
Dikaluarkeun ku Lembaga Seniman Budayawan Muslimin Indonesia (Lesbumi NU) Cilacap

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Back to top button