Khutbah Jumat Bahasa Sunda Manusa Kabagi Opat Golongan

Khutbah Jumat NU Cilacap Online

NU CILACAP ONLINE – Dalam bahasa Sunda ada ungkapan Manusa Kabagi Opat Golongan, manusia terbagi ke dalam empat golongan, apa saja? Simak dalam Khutbah Jumat kali ini.

Hidup adalah sebuah pilihan, mau senang, bahagia atau susah kita sendiri yang menentukan. Termasuk pilihan ke surga atau neraka. Allah SWT, Tuhan yang Maha Esa tidak mencampuri pilihan hidup manusia. Semuanya terserah manusia mau bagaimana.

Mau bahagia sudah ada tuntunannya dan larangannya, mau sengsara itu juga pilihan manusia. Ada konsekuensi atas pilihan hidup masing-masing. Hidup di jalan yang benar ganjarannya surga. Hidup di jalan yang salah balasannya neraka.

Baca juga Khutbah Jumat: Bakti Anak Kepada Orang Tua

Oleh karenanya kali ini NUCOM mengetengahkan Khutbah Jumat Bahasa Sunda yang berjudul ‘Manusa Kabagi Opat Golongan’ (Ada Empat Golongan Manusia).

Sebagaimana dijelaskan oleh seorang ulama sufi, ahli filsafat Islam, Imam Al Ghazali (Abu Hamid Muhammad bin Muhammad al-Ghazali ath-Thusi asy-Syafi’i), membagi manusia ke dalam empat macam golongan.

Pertama, golong orang yang Saidun Fiddunya Wasaidun Fil Akhiroh yaitu orang yang bahagia di dunia, tapi akan sengsara diakhirat. Kedua, golongan orang Saqiyun Fiddunya Wasaidun Fil Akhiroh (Orang yang hidup di dunia hanya biasa-biasa saja, tapi akan bahagia diakhirat).

Ketiga, golongan orang yang Saidun Fiddunya Wasaidun Fil Akhiroh (orang yang akan merasakan kebagian di dunia dan kebagiaan diakhirat). Keempat, adalah golongan yang celaka. Yaitu golongan yang Saqiyun Fiddunya Wasa Qiyun Filakhiroh (Sengsara di dunia dan sengsara diakhirat).

Itulah empat golongan manusia menurut Imam Al Ghazali. Yang bisa dijadikan tuntunan dan rujukan dalam menjalani hidup. Demikian kiranya menurut Imam Al Ghazali seorang Ahlus Sunnah, Asy’ariyah, Hujjatul islam, dan seorang filsuf, teolog muslim Persia. yang wafat pada 19 Desember 1111, Tus, Iran. Dari empat golongan manusia, ayo kamu mau pilih yang mana, semuanya terserah kita. Hidup adalah pilihan.

Khutbah Pertama

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِيْ هَدَانَا لِهَذَا وَمَاكُنَّا لِنَهْتَدِيَ لَوْ لاَ اَنْ هَدَانَا اللهُ. اَشْهَدُ اَنْ لاَّ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ. وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ لاَنَبِيَ بَعْدَهُ. اَللّـهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّـدِنَا مُحَمَّـدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْـحَابِـهِ وَالتَّابِعِيْنَ وَتَابِعِ التَّابِعِيْنَ اِلَى يَوْمِ القِيَامَةِ. اَمَّابَعْدُ: فَيَـااَيُّـهَااْلحَاضِرُوْنَ, اِتَّقُوْاالله حَيْثُمَا كُنْتُمْ وَاِنَّ الْجَنَّـةَ اُعِـدَّتْ لِلْمُتَّقِيْنَ. وَقَالَ اللهُ تَعَالَى فِى الْقُرْأَنِ الْكَرِيْمِ، أَعُوْذُ بِااللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ. يَرْفَعِ اللّٰهُ الَّذِيْنَ اٰمَنُوْا مِنْكُمْۙ وَالَّذِيْنَ اُوْتُوا الْعِلْمَ دَرَجٰتٍۗ وَاللّٰهُ بِمَا تَعْمَلُوْنَ خَبِيْرٌ

Hadirin Jamaah Jum’ah Rahimakumullah
Abu Hamid Muhammad bin Muhammad al-Ghazali ngabagi manusa kana opat golongan élmu pangaweruhna. Imam Al-Ghazali ogé masihan metode (cara) kumaha cara nyanghareupannana. Dina kitab “Ihya Uluumiddiin” Imam Al-Ghazali ngadugikeun tina dawuhan Syekh Kholil bin Ahmad:

الرِّجَالُ أَرْبَعَةٌ، رَجُلٌ يَدْرِيْ وَيَدْرِيْ أَنَّهُ يَدْرِيْ فَذٰلِكَ عَالِمٌ فَاتَّبِعُوْهُ، وَرَجُلٌ يَدْرِيْ وَلاَ يَدْرِيْ أَنَّهُ يَدْرِيْ فَذٰلِكَ نَائِمٌ فَأَيْقِظُوْهُ، وَرَجُلٌ لَا يَدْرِيْ وَيَدْرِيْ أَنَّهُ لَا يَدْرِيْ فَذٰلِكَ مُسْتَرْشِدٌ فَأَرْشِدُوْهُ، وَرَجُلٌ لَا يَدْرِيْ أَنَّهُ لَا يَدْرِيْ فَذٰلِكَ جَاهِلٌ فَارْفِضُوْهُ

Hartosna: “Aya opat jalma, (1) Jalma anu ngarti tur sadar yen dirina jalma ngarti, nyaeta jalma anu boga elmu pangaweruh, mangka tuturkeun manéhna. (2) Jalma anu ngarti jeung teu sadar yen dirina jalma ngarti, kitu téh seperti jalma nu keur sare, maka hudangkeun. (3) Jalma nu teu ngarti tur sadar yen dirina teu ngarti, nyaeta jalma nu keur néangan pituduh, maka bere pituduh. (4) Jalma nu teu ngarti jeung teu sadar yen dirina teu ngarti, nyaeta jalma bodo, maka ulah digugu.”

Hadirin Jamaah Jum’ah Rahimakumullah
Dina katerangan nembe dijelaskeun 4 golongan jalmi; Kahiji, jalmi anu gaduh élmu pangaweruh. Ieu tipe anu pangalusna, anjeunna ngabogaan kamampuan ogé élmu pangaweruh anu mumpuni (cukup). Tur sadar yén manéhna boga élmu pangaweruh jeung wajib ngalarapkeun élmuna supaya manpaat pikeun dirina ogé batur.

Tipe jalmi kieu wajib dituturkeun ku urang. Teras jangji Allah, jalmi anu ngagaduhan iman sareng élmu baris diangkat darajatna ku Gusti Allah SWT:

يَرْفَعِ اللّٰهُ الَّذِيْنَ اٰمَنُوْا مِنْكُمْۙ وَالَّذِيْنَ اُوْتُوا الْعِلْمَ دَرَجٰتٍۗ وَاللّٰهُ بِمَا تَعْمَلُوْنَ خَبِيْرٌ

Hartosna: “Allah SWT bakal ngangkat darajat jalmi-jalmi nu iman diantara aranjeun jeung anu ngabogaan elmu sababaraha darajat sareng Allah SWT maha uninga naon-naon anu dipidamel ku aranjeun.” (al-Mujadilah:11)

Kadua, Jalma nu ngarti jeung teu sadar yen dirina jalma ngarti, Urang kadang sok mendak tipe anu kadua ieu, anjeunna gaduh élmu pangaweruh, tapi anjeunna henteu sadar yén anjeunna gaduh élmu pangaweruh. Kadang aya jalmi di sabudeureun urang anu gaduh poténsi anu luar biasa, tapi aranjeunna henteu sadar yén dirina poténsial.

Jalma model kieu sigana henteu aya gunana, sateuacan anjeunna hudang sareng sadar tina sarena jeung lalaworana. Cara nyadarkeun jalma kieu, nyaéta ku cara ngahudangkeun manéhna tina sarena, tegesna ngingeutan manéhna tina lalawora. Katilu, Jalma nu teu ngarti tapi sadar yen dirina teu ngarti,

Baca juga: Khutbah Jumat Bahasa Sunda Kasaimbangan Hirup Modern

Jenis jalma katilu ieu kagolongkeun manusa anu hadé. Anjeunna sadar yén anjeunna ngagaduhan kalemahan. Kalayan ku kasadaran anjeunna, anjeunna ngalakukeun introspeksi diri sareng nempatkeun dirina dina tempat anu pas pikeun anjeunna. Kusabab anjeunna sadar sareng terang yén anjeunna henteu terang, janten anjeunna daek diajar.

Ku daék diajar, dina hiji poé manéhna bakal naék darajatna, jadi jalma nu boga élmu pangaweruh jeung sadar yén manéhna téh boga pangaweruh. Maka pikeun nyanghareupan jalma model kieu, nyaéta ku cara méré pituduh ka manéhna.

Kaopat, Jalma anu teu ngarti jeung teu sadar yen manéhna teu ngarti, tegesna jalma bodo. Imam Al-Ghozali ngajelaskeun, yén jalma model kieu téh nyaeta jalma anu paling goréng. Manéhna, sok ngarasa geus nyaho, sok ngarasa pinter, sok ngarasa boga elmu, sanajan teu ngarti nanaon ogé.

Baca juga Khutbah Jumat Bahasa Sunda Hakekat Ibadah Shalat

Manusa jiga kieu mah hese hudangna, mun di ingetan bakal ngabantah jeung ngabantangul. Sabab ngarasa leuwih nyaho jeung ngarti. Cara nyanghareupanana jalma model kieu, kudu ati-ati sareng anjeunna pikeun ngeureunkeun polahna.

Hadirin Jamaah Jum’ah Rahimakumullah..
Sa-atos terang jinis manusa diluhur, hayu urang sami-sami introspeksi diri masing-masing. Urang kalebetkeun golangan jalmi nu mana? Mugia urang sadaya kagolongkeun jalmi anu mangfaat sareng aya dina kabarokahan Allah SWT. Amin.

بَارَكَ اللهُ لِى وَلَكُمْ وَلِجَمِيْعِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اِنَّهُ هُوَالْغَفُوْرُالرَّحِيْمُ

Khutbah Kadua

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِىْ اَمَرَنَابِكَثْرَةِ ذِكْرِاللهِ وامْتِثَالِ اَوَامِرِاللهِ وَاجْتِنَابِ نَوَاهِيْهِ. اَشْهَدُ اَنْ لاَّاِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ, وَاَشْهَدُ اَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ, اَللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصَحَابِهِ .اَمَّابَعْدُ: فَيَا عِبَادَ اللهِ, اِتَّقُوا اللهَ حَقَّ تَقْوَاهُ وَاَحُثُّكُمْ وَاِيَّايَ عَلَى طَعَةِ اللهِ وَطَعَةِ رَسُوْلِهِ فِىْ كُلِّ وَقْتٍ لَّعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ. اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اَلاَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ. رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا اِنَّكَ اَنْتَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ وَتُبْ عَلَيْنَا اِنَّكَ اَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمُ. رَبَّنَااتِنَافِى الدُّنيَاحَسَنَةً وَّفىِ اْلاخِرَةِ حَسَنَةً وَّقِنَا عَذَابَالنَّارِ.بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ وَالْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ

Disusun ku Jamal Shidiq, S.Pd.I
Dikaluarkeun ku Seksi Bimas Islam Kankemenag Kota Banjar, Jabar
Panyalas Bahasa ku Imam Hamidi Antassalam

Download naskah Khutbah ini di SINI

Baca juga : Kumpulan Naskah Khutbah Jum’at

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Back to top button