Khutbah Bahasa Sunda: Amal Akherat Nu Moal Bakal Pegat

Khutbah Jumat NU Cilacap Online NUCOM

NU CILACAP ONLINE – Amalan (‘amal) apakah yang masih tetap diterima oleh seseorang ketika telah meninggal dunia? Pembaca yang budiman NU Cilacap Online NUCOM kali ini mengetengahkan Khutbah Bahasa Sunda berjudul “AMAL AKHERAT NU MOAL BAKAL PEGAT” yang membeberkan Amal Akherat Yang Tidak Ada Putusnya.

Ada tiga amal (pahala) yang dapat diterima oleh seseorang walaupun ia telah meninggal dunia. Tiga hal yang disebutkan dalam khutbah ini akan tetap mengalir pahalanya karena pelakunya adalah penyebab terjadinya ketiga hal itu.

Ketiga hal yang dimaksud adalah amalan (aktivitas) yang telah dikerjakannya ketika masih hidup tetapi manfa’atnya masih dirasakan oleh orang-orang yang hidup setelahnya, sehingga ia pun patut menerima pahala kebaikan atas amalnya itu.

Aktivitas maupun ‘amal manusia yang bernilai ibadah seperti berbaik hati kepada sesama, menghormati tamu dan tetangga, menyantuni anak yatim, memberikan makan pada orang lain saat berbuka, menjawab salam, menengok orang sakit dan mendo’akannya, berdo’a menjelang dan saat bangun tidur, berbakti kepada kedua orangtua, menolong orang lain, dan lainnya.

Apalagi semua bentuk ibadah formal (mahdlah) seperti shalat, puasa, zakat, dan haji maupun ibadah tambahan (nafilah) yang bukan formal (ghair mahdlah) seperti shalat tarawih dan shalat malam lainnya, shalat dluha, membaca al-Qur`an, bertasbih, bershalawat, dan berdzikir (tahlil), dan lainnya jelas merupakan ‘amal yang diberikan pahala jika didasarkan pada niat yang benar yakni lillahi ta’ala.

Pahala bagi semua ‘amal sebagaimana tersebut di atas berlaku saat masih hidup sebagai investasi akherat, dan akan terputus manakala meninggal dunia. Sementara pahala dari manapun sumbernya sangat dibutuhkan bagi setiap orang meskipun telah meninggal.

Baca juga

Berikut ini Khutbah Bahasa Sunda: Amal Akherat Nu Moal Bakal Pegat selengkapnya

Khutbah-I

 أَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِيْ أَنْعَمَ عَلَيْنَا بِنِعْمَةِ الْإِيْمَانِ وَالْإِسْلاَمِ. اَشْهَدُ اَنْ لاَاِلـهَ اِلاَّاللهُ ذُوْالْفَضْلِ وَالْإِنْعَامِ، وَاَشْـهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الْمَبْعُوْثُ رَحْمَةً لِلْاَنَامِ.  اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَّعَلَى اَلِهِ وَاَصْحَابِهِ سَيٍّدُ الْعَرَابِ وَالْاَزَامِ . اَمَّابَعْدُ: فَيَا اَيُّهَا الْحَاضِرُوْنَ,  اُوْصِيْكُـمْ وَاِيَّـايَ بِتَقْوَى اللهِ فَقَدْ فَازَ الْمُتَّقُوْنَ. وَقَالَ اللّهُ تَعَالَى فِى الْقُرْأَنِ الْكَرِيْمِ، أَعُوْذُ بِااللّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ: يَأَيُّهَا الَّذِيْنَ اَمَنُوْا اتَّقُوا اللهَ وَكُوْنُوْا مَعَ الصّدِقِيْنَ

Hadirin Ahli jum’ah rahimakumullah!

Puji sareng syukur urang sanggakeun ka Allah rabbun ghafur, sholawat miwah salam mugia didugikeun ka panutan alam Kangjeng Nabi Muhammad S.A.W, ka kulawargina, sahabatna, sarta sadaya umat anu tetep tumut kana ajaran mantenna.

Hadirin rahimakumullah!

Hayu urang sami-sami ningkatkeun kaimanan jeung kataqwaan ka Allah SWT, kujalan ngalaksanakeun sagala parentahna, sarta usaha sakuat tanaga nyingkahan laranganana. Insya Allah ku jalan iman jeung taqwa urang sadaya baris bagja hirup di dunya sarta akherat.

Sadayana parantos aruninga, yen hirup di alam dunya moal lana, margi pasti ajal baris karandapan. Upami ku urang dilenyepan, estu kaliru jalma-jalma anu boga anggapan yen hirup di alam dunya baris lila, nepi ka maranehna usaha sakuat tanaga pikeun ngahontal kabagjaan dunya bari jeung mopohokeun bekel piakherateun.

Padahal kabagjaan anu sabenerna sarta kekal moal aya tungtungna, teu aya deui iwalti kabagjaan akherat. Kabagjaan akherat bisa dihontal atanapi diraih kujalan soson-soson neangan bekel piakherateun nyaeta ngalaksanakeun sagala rupa parentah ti Allah SWT. Luyu sareng conto ti kangjeng Nabi Muhammad SAW.

Baca juga

Hadirin ahli jum’ah rahimakumullah!

Ari pibekeleun di akherat mah lain raja kaya model di dunya, tapi iman anu beresih jeung amal sholeh anu ikhlas. Dawuhan Rasulullah SAW.:

اِذَا مَاتَ الإِنْسَانُ اِنْقَطَعَ عَمَلُهُ اِلاَّ مِنْ ثَلاَثٍ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ اَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ اَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُوْلَهُ.

Hartosna: “Di mana maot manusa, maka bakal pegat sakabeh amalna anging nu tilu perkara, nyaeta: shodaqoh jariyah, elmu anu mangfaat jeung anak sholeh anu ngadu’akeun ka indung bapana”.     (HR. Bukhori Sareng Muslim)

Dina hadis nembe dicarioskeun, Upama jalma geus maot, maka pegat sakabeh amalna, teu bisa nambahan deui, tinggal nampa hasil tina amalna keur waktu hirup. Tapi upama boga amal anu tilu rupa tadi, baris natrat nepi ka poe kiamat, moal aya pegatna.

Diantawisna nyaeta: Kahiji shodaqoh jariyah, tegesna harta banda anu ditashorufkeun dina jalan Allah; saperti waqaf, Zakat, Infaq jeung shodaqoh sarta harta banda nu digunakeun pikeun nulung kanu butuh, nalang kanu susah, kalayan dibarengan ku ikhlas karana Allah SWT.

Baca juga Ulah Jadi Jalma Nu Rugi

Kadua elmu anu mangfaat, nyaeta elmu anu diamalkeun sarta diala manfaat, saperti: ilmu anu diterapkeun dina prilaku kahirupan sarta dipapatahkeun ka jalma balarea nepi ka ngarti sarta di amalkeun.

Anu katilu, Anak anu sholeh anu ngadu’akeun ka indung bapana. tegesna anak anu teu weleh turut kana parentah Allah sarta hormat kanu jadi indung bapana bari jeung teu telat sok ngadu’akeun kanu jadi indung bapana dina saba’da shalat saperti ucapan du’a kieu:

اَللّهُمَّ اغْفِرْلِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صَغِيْرًا

Hartosna: “Nun Gusti Pangeran abdi, mugi Gusti maparin pangapunten ka abdi sareng ka ibu rama abdi, sareng mugi gusti mikaasih ka ibu rama abdi, sapertos marantenna parantos mikaasih kasim abdi tiwangkid alit keneh”.

Baca juga

Hadirin rahimakumullah!

Sateuacan cunduk kana waktuna urang ninggalkeun alam dunya, sumangga urang sami-sami tingkatkeun migawe amal kahadean kalayan istiqomah pikeun pibekeleun mulang ka alam baqa (akherat). Sakumaha pidawu Allah dina al-Qur’an:

مَنۡ عَمِلَ صَٰلِحًا مِّنْ ذَكَرٍ أَوۡ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤۡمِنٌ فَلَنُحۡيِيَنَّهُۥ حَيَوٰةً طَيِّبَةً وَّلَنَجۡزِيَنَّهُمۡ أَجۡرَهُمْ بِأَحۡسَنِ مَا كَانُواْ يَعۡمَلُوْنَ .

Hartosna: “Sing saha anu midamel amal sholeh, boh lalaki atawa awewe sarta maranehna ariman, saestuna kami baris ngahuripkeun maranehna dina kahirupan anu hade. Jeung saestuna kami bakal maparin ganjaran ka maranehna ku ganjaran anu leuwih hade batan anu diamalkeun ku maranehna”. (QS. An-Nahl: 97)

بَارَكَ الله لِي وَلَكُمْ فِي الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ، وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنْ آيَةِ وَذْكُرَ الْحَكِيْمَ، وَتَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ. وَأَقُوْلُ قَوْلِي هَذَا فَأَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ، إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ

 

= KHUTBAH KADUA =

 اَلْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ، وَبِـهِ نَسْتَعِيْـنَ عَلَى اُمُـوْرِ الدُّنْـيَا وَالدِّيـنِ، وَالصَّـلاَةُ وَالسَّـلاَمُ عَلَى اَشْرَفِ الْاَنْـبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْـنَ، وَعَلَى اَلِهِ وَصَحْـبِهِ اَجْمَعِيْـنَ، اَشْهَـدُ اَنْ لاَاِلهَ اِلاَّاللهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِيْـنَ، وَاَشْهَـدُ اَنَّ مُحَمَّـدًا عَبْـدُهُ وَرَسُـوْلُهُ صَادِقُ الْوَعْـدِ الْاَمِيْـنُ، اَللّـهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلى سَيِّـدِنَا مُحَمَّـدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْـحَابِـهِ اَجْمَعِيْـنَ . اَمَّابَعْـدُ: فَـيَااَيُّـهَا النَّـاسُ اتَّقُـوْا اللهَ حَقَّ تُقَـاتِـهِ وَلاَتَمُـوْتُـنَّ اِلاَّ وَاَنْـتُمْ مُسْـلِمُـوْنَ، اَللّـهُمَّ اغْـفِرْ لِلْمُسْلِمِيْـنَ وَالْمُسْـلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْـنَ وَالْمُؤْمِنَـاتِ اَلاَحْياءِ مِنْـهُمْ وَالاَمْـوَاتِ. رَبَّنَا أَنْزِلْنَا مُنْزَلاً مُبَارَكاً وَأَنْتَ خَيْرُ الْمُنْزِلِيْنَ.  رَبَّنَا ٱفۡتَحۡ بَيۡنَنَا وَبَيۡنَ قَوۡمِنَا بِٱلۡحَقِّ وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلۡفَٰتِحِينَ ، رَبَّـنَا اتِـنَا فِى الدُّنْـيَا حَسَنَـةً وَفِى اْلاخِرَةِ حَسَنَـةً وَقِنَاعَـذَابَ الـنَّارِ. وَالْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ

Khutbah Bahasa Sunda: Amal Akherat Nu Moal Bakal Pegat, disusun ku: Jamal Shidiq, S.Pd.I. dikaluarkeun ku Seksi Bimas Islam Kantor Kementerian Agama Kota Banjar, Jawa Barat.

Panyalaras Bahasa Ku : Imam Hamidi Antassalam

3 Comments

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Back to top button