Khutbah Jumat Bahasa Sunda Hanaang Ku Jabatan

NU Cilacap Online – Dalam Islam, kekuasaan yang dipegang pemimpin (Presiden, Gubernur, Bupati, Camat, bahkan Kepala Desa) adalah merupakan amanah yang harus dipertanggungjawabkan di hadapan Allah SWT.

Dan cara mendapat kekuasaannya itu, Allah SWT melarang, tidak diperbolehkan diperpanjang dengan cara yang tidak sah, tidak jujur, dan manipulasi. Apalagi jika penguasa tidak mau melepas dinasti kekuasaannya, meskipun pada keturunannya oleh sebab dirinya sudah tidak layak lagi untuk memegangnya.

Nabi Muhammad SAW mewanti-wanti dengan pengisahan sebuah hadits bahwa dirinya enggan, tidak mau memberi jabatan kepada orang yang meminta jabatan dan rakus (Hanaang Ku Jabatan).

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ وَمُحَمَّدُ بْنُ الْعَلَاءِ قَالَا حَدَّثَنَا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ بُرَيْدِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَبِي بُرْدَةَ عَنْ أَبِي مُوسَى قَالَ دَخَلْتُ عَلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَا وَرَجُلَانِ مِنْ بَنِي عَمِّي فَقَالَ أَحَدُ الرَّجُلَيْنِ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَمِّرْنَا عَلَى بَعْضِ مَا وَلَّاكَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ وَقَالَ الْآخَرُ مِثْلَ ذَلِكَ فَقَالَ إِنَّا وَاللَّهِ لَا نُوَلِّي عَلَى هَذَا الْعَمَلِ أَحَدًا سَأَلَهُ وَلَا أَحَدًا حَرَصَ عَلَيْهِ

Telah menceritakan kepada kami Abu Bakar bin Abi Syaibah dan Muhammad bin Ala’ dia berkata, telah menceritakan kepada kami Abu Usamah dari Buraid bin Abdullah dari Abu Burdah dari Abu Musa dia berkata, “Saya dan dua orang anak pamanku menemui Nabi Muhammad SAW, salah seorang dari keduanya lalu berkata, ‘Wahai Rasulullah, angkatlah kami sebagai pemimpin atas sebagian wilayah yang telah diberikan Allah Azza Wa Jalla kepadamu’, dan seorang lagi mengucapkan perkataan serupa.”

Baca juga Jalma Anu Meunang Pitulung ALLAH SWT

Maka Nabi Muhammad SAW bersabda, “Demi Allah, sesungguhnya kami tidak akan memberikan jabatan bagi orang yang meminta dan yang rakus (Hanaang Ku Jabatan) terhadapnya.” (HR Muslim)

Nabi Muhammad SAW pun melarang pada kita dalam memilih pemimpin, penguasa yang bakatnya menipu rakyat, dan Allah SWT mengharamkan surga bagi mereka.

Sebagaimana dalam hadits dijelaskan bahwa surga haram bagi pemimpin yang menipu rakyatnya.

حَدَّثَنَا شَيْبَانُ بْنُ فَرُّوخَ حَدَّثَنَا أَبُو الْأَشْهَبِ عَنْ الْحَسَنِ قَالَ عَادَ عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ زِيَادٍ مَعْقِلَ بْنَ يَسَارٍ الْمُزنِيَّ فِي مَرَضِهِ الَّذِي مَاتَ فِيهِ قَالَ مَعْقِلٌ إِنِّي مُحَدِّثُكَ حَدِيثًا سَمِعْتُهُ مِنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَوْ عَلِمْتُ أَنَّ لِي حَيَاةً مَا حَدَّثْتُكَ إِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ مَا مِنْ عَبْدٍ يَسْتَرْعِيهِ اللَّهُ رَعِيَّةً يَمُوتُ يَوْمَ يَمُوتُ وَهُوَ غَاشٌّ لِرَعِيَّتِهِ إِلَّا حَرَّمَ اللَّهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ

Telah menceritakan kepada kami Syaiban Bin Farukh dari Abu Ashab dari Sayidina Hasan, dan Add Abdullah Bin Ziyad dia berkata, telah menceritakan kepada kami Ma’qil bin Yasar al-Muzani berkata, “Sungguh, aku ingin menceritakan kepadamu sebuah hadits yang aku pernah mendengarnya dari Rasulullah SAW, sekiranya aku mengetahui bahwa aku (masih) memiliki kehidupan, niscaya aku tidak akan menceritakannya. Sesungguhnya aku mendengar Rasulullah SAW bersabda; Barangsiapa diberi beban oleh Allah untuk memimpin rakyatnya lalu mati dalam keadaan menipu rakyat, niscaya Allah mengharamkan surga atasnya.” (HR Muslim).

Baca juga Khutbah Jumat Bahasa Sunda, Khauf Jeng Raja’

Berkenaan hal di atas, kali ini NU Cilacap Online mengetengahkan Khutbah Jumat Bahasa sunda yang berjudul HANAANG KU JABATAN

Khutbah Pertama

الْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِيْ فَضَّلَنَا عَلٰى كَثِيْرٍ مِّنْ عِبَادِهِ الْمُؤْمِنِيْنَ. اَشْهَـدُ اَنْ لاَاِلَهَ اِلاَّ اللهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِيْـنُ، وَاَشْهَـدُ اَنَّ مُحَمَّـدًا عَبْـدُهُ وَرَسُـوْلُهُ صَادِقُ الْوَعْـدِ اْلاَمِيْـنُ، اَللّـهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّـدِنَا مُحَمَّـدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْـحَابِـهِ اَجْمَعِيْـنَ . اَمَّابَعْـدُ: فَـيَااَيُّـهَا النَّـاسُ اتَّقُـوْ اللهَ حَقَّ تُقَـاتِـهِ وَلاَتَمُـوْتُـنَّ اِلاَّ وَاَنْـتُمْ مُسْـلِمُـوْنَ. وَقَالَ اللّهُ تَعَالَى فِى الْقُرْأَنِ الْكَرِيْمِ ، أَعُوْذُ بِااللّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ. بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيم . اِنَّ اللّٰهَ يَأْمُرُكُمْ اَنْ تُؤَدُّوا الْاَمٰنٰتِ اِلٰٓى اَهْلِهَاۙ وَاِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ اَنْ تَحْكُمُوْا بِالْعَدْلِ .

Hadirin Jama’ah Jum’ah Rahimakumullah,

Alhamdulillah, urang sadaya masih kénéh dipaparin ku Allah Subhanahu Wa Ta’ala nikmat anu teu aya hinggana kalawan teu ku urang dipénta sahingga urang tiasa ngalaksanakeu ibadah shalat jum’at.

Shalawat miwah salam kawilujengan mudah-mudahan salamina dicurahlimpahkeun ka panutan alam Kangjeng Nabi Muhammad Shallallohu ‘Alaihi Wassallam, Ka kulawargina, para shahabatna, tabi’in, tabi’it tabi’in, sareng sadaya umatna dugi ka akhir zaman.

Mangga urang sami-sami tingkatkeun katakwaan ka Allah Subhanahu Wa Ta’ala, meungpeung urang masih kénéh dipaparin kasempetan ku Allah Subhanahu Wa Ta’ala hirup ti dunya. Laksanakeun sadaya paréntah-Na, jauhan sanéskanten cegahana-Na. Mudah-mudahan urang sadaya janten jalmi-jalmi anu tiasa ngahontal darajat mulya di sagédéngeun Mantena.

Hadirin Jama’ah Jum’ah Rahimakumullah,

Mangga urang sami-sami perhatoskeun salah sawios dawuhan Kangjeng Nabi Muhammad Shallallahu ‘Alaihi Wassallam anu mangrupikeun pépéling yén kacida pisan bahayana ngarebutkeun jeung hanaang ku jabatan sarta kakawasaan.

Dawuhan mantena:

إِنَّكُمْ سَتَحْرِصُونَ عَلَى الْإِمَارَةِ وَسَتَصِيرُ نَدَامَةً وَحَسْرَةً يَوْمَ الْقِيَامَةِ

Hartosna: Saéstuna aranjeun bakal kasengsrem kana kapamingpinan (kakawasaan), samentara kapamingpinan (kakawasaan) téh bakal jadi kaduhung jeung karugian dina Poé Kiyamah jaga. (HR al-Bukhori, an-Nasa’I, sareng Ahmad).

Nabi Muhammad Shallallohu ‘Alaihi Wassallam ogé tos ngemutan ngeunaan ancaman ka para pamingpin anu sok resep nobral janji, nipu rahayat dina mangsa keur nyekel kalungguhanana.

Dawuhan mantenna:

مَا مِنْ عَبْدٍ يَسْتَرْعِيهِ اللهُ رَعِيَّةً، يَمُوْتُ يَوْمَ يَمُوْتُ وَهُوَ غَاشٌّ لِرَعِيَّتِهِ، إِلَّا حَرَّمَ اللهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ

Hartosna: Henteu saurang hamba anu ku Allah dibéré wewenang ngatur rahayat, tuluy maot, jeung dina poéan nalika manéhna maot keur nipu kanu jadi rahayatna, anging Allah ngaharamkeun pikeun dirina surga. (HR. al-Bukhori).

Hadirin Jama’ah Jum’ah Rahimakumullah,

Ingetkeun ku sadayana, Islam, pulitik jeung kakawasaan téh nyaéta bagéan anu teu bisa dipisahkeun. Para ulama parantos ngabahas ngeunaan pentingna agama jeung kakawasaan ieu ngahiji. Dina kitab Majmuu’ al-Fatawaa, Ibnu Taimiyah nyebatkeun: “Lamun kakawasaan misah tina agama atawa lamun agama misah tina kakawasaan, tangtu omongan manusa bakal ruksak”. Ieu pisan anu kajadian wanci kiwari.

Dina Islam, jadi pangawasa téh ngabogaan tujuan anu mulya, nyaéta tujuan supaya jadi amal shaléh pikeun ngurus bangsa, Agama jeung nagara, nyebarkeun Islam jeung ngabelaan Islam ka sakabéh wilayah dunya. Allah Subhanahu Wa Ta’ala parantos maréntahkeun supaya mere amanah teh kudu ka ahlina, ilmu pangaweruh jeung pengalamanna mumpuni.

Dawuhan Mantena:

اِنَّ اللّٰهَ يَأْمُرُكُمْ اَنْ تُؤَدُّوا الْاَمٰنٰتِ اِلٰٓى اَهْلِهَاۙ وَاِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ اَنْ تَحْكُمُوْا بِالْعَدْلِ

Hartosna: Saéstuna Allah marentahkeun ka aranjeun supaya mere amanah téh ka jalma anu boga hak narimana (ahlina), ogé (nitah aranjeun) lamun netepkeun hukum di antara manusa téh supaya anjeun nangtukeun kaputusan hukum kalawan adil. (an-Nisa: 58).

Ogé kasauran Sayidina Ali bin Abi Tholib Karamallahu Wajhah: “Kawajiban imam/pangawasa nyaéta ngahukuman ku hukum anu geus ku Allah diturunkeun sarta nyumponan amanah. Lamun manéhna geus ngalaksanakeun hal ieu mangka sakabéh jalma wajib ngadéngékeun jeung ta’at ka manéhna, ogé nyumponan panggerona lamun maranéhna digero.”

Kukituna, parantos sakedahna kanggo umat/masyarakat kedah ngalempengkeun deui tujuan soal pulitik jeung kapamingpinan, nyaéta yén pamingpin anu amanah téh lain sakadar pamingpin anu shaléh sacara pribadi, tapi ogé bisa nyiptakeun kashaléhan kalawan sagemblengna.

Pamingpin anu bakal ngajadikeun nagarana janten saé ogé aya dina panghampura pangeran-Na. Malah mandar tiasa ngawujudkeun rahayat anu ngarasa adil, makmur ogé sejahtera.

بَارَكَ اللهُ لِى وَلَكُمْ وَلِجَمِيْعِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اِنَّهُ هُوَالْغَفُوْرُالرَّحِيْمُ

Khutbah Kadua

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِىْ اَمَرَنَابِاكَثْرَةِ ذِكْرِاللهِ وَامْتِثَالِ اَوَامِرِاللهِ وَاجْتِنَابِ نَوَاهِيْهِ. اَشْهَدُ اَنْ لاَّاِلَهَ اِلاَّاللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ, وَاَشْهَدُ اَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ, اَللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍنِ ابْنِ عَبْدِاللهِ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصَحَابِهِ. اَمَّابَعْدُ: فَيَاعِبَادَاللهِ, اِتَّقُواالله َحَقَّ تَقْوَاهُ وَاَحُثُّكُمْ وَاِيَّايَ عَلَى طَعَةِ اللهِ وَطَعَةِ رَسُوْلِهِ فِىْ كُلِّ وَقْتٍ لَّعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ. اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اَلْاَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ. رَبَّنَاأَنْزِلْنَا مُنْزَلاً مُبَارَكاً وَأَنْتَ خَيْرُ الْمُنْزِلِيْنَ. رَبَّنَا ٱفۡتَحۡ بَيۡنَنَا وَبَيۡنَ قَوۡمِنَا بِٱلۡحَقِّ وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلۡفَٰتِحِينَ .رَبَّنَاأَفْرِغْ عَلَيْنَاصَبْرًاوَثَبِّتْ أَقْدَامَنَاوَانْصُرْنَاعَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ.رَبَّنَا اَتِنَا فِى الدُّنيَاحَسَنَةً وَّفىِ اْلاَخِرَة حَسَنَةً وَّقِنَا عَذَابَالنَّارِ. بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ وَالْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ .


Tema: Hanaang Ku Jabatan
Disusun ku: Jamal Shidiq, S.Pd.I
Panyalaras Bahasa ku Imam Hamidi Antassalam
Dikaluarkeun ku Seksi Bimas Islam Kankemenag Kota Banjar, Jabar.
Fle PDF: Download KHUTBAH Jumat Bahasa Sunda: Hanaang Ku Jabatan – di sini!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Back to top button