Khutbah Jum’at Bahasa Sunda – Balukarna Nimbun Harta

Khutbah Jumat NU Cilacap Online NUCOM

NU CILACAP ONLINE – Islam mengajarkan umatnya untuk berbagi dan melarang umatnya menimbun harta (Balukarna Nimbun Harta). Islam melarang menimbun harta karena dapat menghambat pertumbuhan ekonomi, yang berakibat terjadinya kerugian, bahkan krisis.

Ada beberapa hikmah pelarangan praktik larangan menimbun harta; Pertama, menjauhkan manusia untuk saling menzalimi. Kedua, memunculkan sifat kedermawanan. Ketiga, penimbunan barang merupakan halangan terbesar dalam pengaturan persaingan dalam pasar Islam.

Menimbun barang/harta menjadi penyebab terbesar dari krisis yang dialami oleh umat manusia. Maka dari itu, pelarangangan praktik penimbunan harta mempunyai kemaslahatan yang luar biasa. Bukan hanya menyangkut masalah ibadah, tetapi juga aspek sosial dan ekonomi.

NU Cilacap Online NUCOM kali ini mengetengahkan Khutbah Jumat Bahasa Sunda berjudul BALUKARNA NIMBUN HARTA:

Khutbah Pertama

اَلْحَمْد للهِ الَّذِي بَعَثَ نَبِيِّنَا مُحَمَّدًا رَحْمَةً لِلْأَنَامِ، وَاخْتَصَهُ بِشَرِيْعَةِ سَمْحَةٌ مُشْتَمِلَةٌ عَلَى الْحُكْمِ وَالْأَحْكَامِ، وَأَشْهَدُ أَنْ لاَإِلهَ إِلاَّاللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ الْمَلِكُ الْقُدُّوْسُ السَّلاَمُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ أَفْضَلُ الأَنَامِ وَمِصْبَاحُ الظَّلاَمِ وَرَسُولُ الْمَلِكُ الْعَلاَمِ, وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى أَلِهِ وَأَصْحَابِهِ السَّادَةِ الكِرَامِ وَسَلَّمَ تَسْلِيْمًا كَثِيْرًا دَاءِمًا اِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ. اَمَّابَعْدُ: فَيَاأَيُّهَا النَّاسُ إِتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ. وَقَالَ اللهُ تَعَالى فِي الْقُرْأَنِ الْكَرِيْمِ أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ: أَلْهَكُمُ التَّكَا ثُرْ، حَتّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ، كَلاَّ سَوْفَ تَعْلَمُوْنَ، ثُمَّ كَلاَّ سَوْفَ تَعْلَمُوْنَ.

Hadirin Ahli Jum’ah Rohimakumullah!

Mangga urang sami-sami muji syukur ka dzat Allah robbun ghofur, dzat anu parantos masihan kasehatan, katenangan, kakiatan, hidayah sarta taupik kaurang sadaya. Sholawat sareng salam mugia salamina dilimpahkeun kajunjunan alam Rasulullah SAW. Miwah kulawargina, shahabat, tabi’in, oge kaurang sadaya anu tumut ka anjeuna, anu salamina miharep kabagjaan dunia rawuh akhirat.

Hadirin Sidang Jum’ah Rohimakumullah!

Di zaman Rasulullah baheula aya dua kabilah nu gawena unggal poe paloba-loba ngumpul-ngumpul harta, nyaeta kabilah bani harits jeung bani haritsah, persaingan anu sakitu kuat jeung ketatna sahingga ngagunakeun segala cara dilakukeun sok sanajan teu bener, sok sanajan haram, nu penting hasil mucekil jeung meunang dina bersaingna.

Baca juga Khutbah Jumat Karugian Jalma Nu Megatkeun Silaturahmi 

Maka laku lampah anu dilakuakan ku dua kabilah tadi ngajadikeun sabab turunna Qur’an Surat Attakaatsur nu dina eta surat, Allah nyaram jeung nyela pikeun jalma anu paloba-loba dina harta kujalan nu teu halal jeung nagajauhkeun to’at ka Allah SWT sakumaha pidawuhna:

أَلۡهَىٰكُمُ ٱلتَّكَاثُرُ ١ حَتَّىٰ زُرۡتُمُ ٱلۡمَقَابِرَ ٢ كَلَّا سَوۡفَ تَعۡلَمُونَ ٣

Hartosna: “Geus mopohokeun kaaranjeun paloba-loba harta. Nepika aranjeun jiarah kapirang-pirang pakuburan. Ulah kitu engke aranjeun bakal apal”. (QS. At-Takatsur: 1-3)

Hadirin Ahli Jum’ah Rohimakumullah!

Paloba-loba dina harta, paluhur-luhur dina kedudukan jeung jabatan, bakal ngajadikeun umat manungsa jauh tina jalan Allah, persaingan anu samodel kitu moal bisa dieureunkeun kecuali kumaot, kecuali geus diurugan kutaneuh beureum.

حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرْ

Hadirin Ahli Jum’ah Rohimakumullah!

Hasan al-Bishri nyebatkeun, yen berlomba jeung persaingan, teu wungkul terjadi dina masalah harta, tapi persaingan jeung perlombaan oge bakal terjadi dina masalah anak jeung keturunan, nupadahal harta jeung keturunan teu bisa ngajadikeun jaminan pikeun kabagjaan didunya rawuh akherat, sabab harta jeung keturunan mangrupakeun ujian jeung cobaan. Sakumaha pidawuh Allah SWT dina al-qur’an Surat Attaghobun ayat 15:

إِنَّمَآ أَمۡوَٰلُكُمۡ وَأَوۡلَٰدُكُمۡ فِتۡنَةٞۚ وَٱللَّهُ عِندَهُۥٓ أَجۡرٌ عَظِيمٞ ١٥

Hartosna: “Sayaktosna tayalian harta jeung anak-anak aranjeun mangrupakeun cocoba, jeung Allah, dianjeuna aya ganjaran anu gede”. (QS Attaghobun :15)

Baca juga Budi Pekertina Jalmi Mukmin, Khutbah Jum’at Bahasa Sunda

Hadirin Ahli Jum’ah Rohimakumullah!

Dina surat kadua tina surat Attakatsur Allah SWT ngadawuh: “nepika aranjeun jiarah kubur” anu dimaksud ziarah nyaeta datang sementara waktu moal salilana, mungkin sajam, sabulan, sataun, atawa sa abad, nujelas mah jalma di kubur moal salilana tapi aya alam lain anu kudu disorang jeung diambah nyaeta alam ba’ats, alam mahsyar, hisab, mizan, shirot anu akhirna disurga atawa naraka jahannam. Tangtu cilaka jalma anu tempatna dina naraka, jeung bagja lamun pitempatkeun eta jalma dina surga Allah anu pinuh kukanikmatan.

Baca juga Khutbah Jumat Bahasa Sunda, Manfaatkeun Nikmat Allah SWT

Ku hal eta, mudah-mudahan urang sadayana dina milari harta, teu kalebet anu numpuk-numpuk nimbun harta sahingga jauh tina to’at ka Allah SWT, tapi harta nu kuurang disiar estu kanggo milari rahmat sareng ridlona Allah. amin.

بَارَكَ الله لِي وَلَكُمْ فِى اْلقُرْآنِ اْلعَظِيْمِ، وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَافِيْهِ مِنْ آيَةِ وَذِكْرِ الْحَكِيْمِ وَتَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ العَلِيْمُ، أَقُوْلُ قَوْلِي هَذَا فَأسْتَغْفِرُ اللهَ العَظِيْمَ إِنَّهُ هُوَ الغَفُوْرُ الرَّحِيْم

Khutbah Kadua

اَلْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ، وَبِـهِ نَسْتَعِيْـنَ عَلَى اُمُـوْرِ الدُّنْـيَا وَالدِّيـنِ، وَالصَّـلاَةُ وَالسَّـلاَمُ عَلَى اَشْرَفِ اْلاَنْـبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْـنَ، وَعَلَى اَلِهِ وَصَحْـبِهِ اَجْمَعِيْـنَ، اَشْهَـدُ اَنْ لاَاِلهَ اِلاَّ اللهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِيْـنُ، وَاَشْهَـدُ اَنَّ مُحَمَّـدًا عَبْـدُهُ وَرَسُـوْلُهُ صَادِقُ الْوَعْـدِ اْلاَمِيْـنُ، اَللّـهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّـدِنَا مُحَمَّـدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْـحَابِـهِ اَجْمَعِيْـنَ، اَمَّابَعْـدُ: فَـيَااَيُّـهَا النَّـاسُ اتَّقُـوْا اللهَ حَقَّ تُقَـاتِـهِ وَلاَتَمُـوْتُـنَّ اِلاَّ وَاَنْـتُمْ مُسْـلِمُـوْنَ، اَللّـهُمَّ اغْـفِرْ لِلْمُسْلِمِيْـنَ وَالْمُسْـلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْـنَ وَالْمُؤْمِنَـاتِ اَلاَحْياءِ مِنْـهُمْ وَاْلاَمْـوَاتِ ، رَبَّنَاأَنْزِلْنَا مُنْزَلاً مُبَارَكاً وَأَنْتَ خَيْرُ الْمُنْزِلِيْنَ. رَبَّنَا ٱفۡتَحۡ بَيۡنَنَا وَبَيۡنَ قَوۡمِنَا بِٱلۡحَقِّ وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلۡفَٰتِحِينَ .رَبَّنَاأَفْرِغْ عَلَيْنَاصَبْرًاوَثَبِّتْ أَقْدَامَنَاوَانصُرْنَاعَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ رَبَّـنَا اتِـنَا فِى الدُّنْـيَا حَسَنَـةً وَفِى اْلاخِرَةِ حَسَنَـةً وَقِنَاعَـذَابَ الـنَّارِ. بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ وَالْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ.

Disusun ku: Jamal Shidiq, S.Pd.I, panyalas bahasa ku : Imam Hamidi Antassalam, dikaluarkeun ku : Seksi Bimas Islam Kantor Kementerian Agama Kota Banjar, Jabar. Download Naskah Khutbah Bahasa Sunda NU Online Cilacap – Balukarna Nimbun Harta >> di sini. (Zidni)

Baca juga Khutbah Sunda, Harta Jeung Anak Mung Perhiasaan Dunya

 

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Back to top button