Tanda Tanda Mencintai Nabi Muhammad SAW

NU CILACAP ONLINE – Al-‘Allamah Hadlratussyekh KH Muhammad Hasyim Asy’ari di dalam kitab beliau yang berjudul an-Nur al-Mubin nenyatakan ihwal tanda-tanda mencintai Nabi Muhammad ﷺ

Hadlratussyekh KH Muhammad Hasyim Asy’ari menulis: menyintai Nabi Muhammad ﷺ ada tanda-tandanya. Barangsiapa yang dzahir padanya tanda-tanda tersebut, adalah ia benar-benar mencintai Nabi Muhammad ﷺ. Dan sekiranya tidak, maka cintanya hanya perkataan semata.

Tanda-tanda mencintai Nabi Muhammad ﷺ menurut Hadlratussyekh KH Muhammad Hasyim Asy’ari  dalam Kitab an-Nur al-Mubin adalah:

  • Meneladani Baginda Rasulillah Muhammad ﷺ samada dalam percakapan, perbuatan dan ahwal, dzahir dan bathinnya
  • Mengamalkan sunnah-sunnah Baginda Rasulillah Muhammad ﷺ, mematuhi perintahnya dan menjauhi larangannya, berusaha beradab dengan adab Muhammad ﷺ, dalam semua keadaan, baik di kala susah, maupun senang, di kala cergas maupun malas.
  • Mengutamakan apa yang telah disyariatkan Rasulillah Muhammad dan yang digalakkannya untuk dilakukan daripada mengikuti hawa nafsu dan syahwat.
  • Banyak menyebutnya yakni bershalawat ke atas Baginda Rasulillah Muhammad ﷺ, sebab orang yang mencintai sesuatu, banyak atau sering menyebutnya dengan perasaan rindu kepada yang dicintainya, mengagungkannya, memuliakannya dan mendzahirkan kekhusyu’kan dan rendah diri ketika mendengar nama Baginda Rasulillah Muhammad ﷺ disebut.
  • Rindu untuk bertemu dgn Baginda Rasulillah Rasulillah Muhammad ﷺ, kerana sesungguhnya setiap kekasih ingin bertemu dengan yang dikasihinya.
  • Mencintai mereka yang dicintai oleh Baginda ﷺ, iaitu yang punya hubungan dengan Baginda ﷺ seperti ahlibait, para shahabat Rasulillah ﷺ dari kalangan Muhajirin dan Anshar.
  • Membenci orang-orang yang dibenci oleh Allah dan RasulNya, memusuhi orang yang memusuhinya, menjauhi orang yang menyimpang dari sunnahnya serta berkeberatan terhadap orang yang menyimpang dari sunnahnya.
  • Mencintai al-Quran yang diturunkan kepada Baginda Rasulillah ﷺ. Mencintai al-Quran bererti membaca, memahami dan mengamalkan segala tuntutan-tuntutannya di dalam mengatur kehidupan kita dan seterusnya memperjuangkannya.
  • Mencintai sunnahnya serta memperhatikan dan memahami hukum-hakamnya.

Baca juga Hidup, Cinta, dan Sikap adalah Pilihan

Mencintai Sunnah

Sahal bin ‘Abdullah at-Tusturi berkata: Tanda-tanda mencintai Allah adalah mencintai al-Quran dan mencintai Nabi Muhammad ﷺ

Tanda-tanda mencintai Nabi ﷺ adalah mencintai sunnahnya; dan mencintai sunnahnya adalah membenci dunia. Tanda membenci dunia adalah enggan mengambilnya melainkan untuk bekalan menuju kampung akhirat.

Belas kasihan (bersikap lemah lembut dan mengasihi) terhadap ummatnya, memberi nasihat kepada mereka tanpa jemu. Berusaha memberi kemaslahatan dan menghindarkan mereka daripada marabahaya.

Demikian sedikit nukilan Tanda Tanda Mencintai Nabi Muhammad ﷺ dari kitab an-Nur al-Mubin. Semoga kita menjadi umat yang benar-benar mencintai Rasulullah ﷺ dan Rasulullah ﷺ juga mencintai kita.

Baca juga Mencintai Keturunan Rasulullah Menurut Syaikhuna Maimun Zubair

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Back to top button