Khutbah Jumat Bahasa Sunda, Peristiwa Hijrah Nabi Muhammad

Khutbah Jumat NU Cilacap Online NUCOM

NU CILACAP ONLINE – Di bulan Muharram ini NU Cilacap Online NUCOM mengetengahkan khutbah bahasa sunda berjudul Peristiwa Hijrah Nabi Muhammad

Jika menengok peristiwa sejarah Rasulullah ﷺ dikatakan bahwa Hakikat hijrah Kanjeng Nabi Muhammad ﷺ adalah perjuangan yang agung dan besar. Perjuangan ‘Amar makruf nahi munkar’ sebagai bentuk perlawanan terhadap kaum musyrikin Makkah bahkan Jazirah Arab pada umumnya.

Dan acapkali perjuangan itu pada akhirnya adalah perang. Dalam Memerangi kedzaliman tersebut kehilangan nyawa adalah sebuah resiko yang nyata di depan mata Rasulullah ﷺ dan para sahabatnya.

Berikut ini khutbah bahasa sunda berjudul Peristiwa Hijrah Nabi Muhammad selengkapnya.

 

KHUTBAH PERTAMA

اَلْحَمْدُ  للهِ الَّذِيْ هَدَانَا لِهَذَا وَمَاكُنَّا لِنَهْتَدِيَ لَوْ لاَ اَنْ هَدَانَا اللهُ. اَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ لاَنَبِيَ بَعْدَهُ. اَللّـهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّـدِنَا مُحَمَّـدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْـحَابِـهِ وَالتَابِعِيْنَ وَتَابِعِ التَابِعِيْنَ اِلَى يَوْمِ القِيَامَةِ. فَيَـااَيُّـهَااْلحَاضِرُوْنَ, اِتَّقُوْاالله حَيْثُمَا كُنْتُمْ وَاِنَّ اْلجَنَّـةَ اُعِـدَّتْ لِلْمُتَّقِيْنَ. وَقَالَ اللّهُ تَعَالَى فِى الْقُرْأنِ الْكَرِيْمِ، أَعُوْذُ بِااللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ. بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ . وَجَعَلۡنَا مِنۢ بَيۡنِ أَيۡدِيهِمۡ سَدّٗا وَمِنۡ خَلۡفِهِمۡ سَدّٗا فَأَغۡشَيۡنَٰهُمۡ فَهُمۡ لَا يُبۡصِرُونَ .

Hadirin Sidang Jum’ah Rahimakumullah!

Saupami diperhatoskeun, ditengetan sareng diaos kitab suci al-Qur’an, maka hampir dua pertilu dina al-Qur’an teh nyarioskeun ngeunaan kisah-kisah atanapi sejarah.

Artos kisah teh nyaéta: “Hiji carita anu nyaritakeun tina kaayaan umat-umat baheula, ngenaan Nabi-Nabi, sareng carita-carita anu bener-bener kajadian dina waktu harita, tiasa disebat oge manaqib”.

Salah sawios Manaqibna Kangjeng Rasulullah ﷺ nyaeta tina surat Yaasin ayat 9 anu unggelna :

وَجَعَلۡنَا مِنۢ بَيۡنِ أَيۡدِيهِمۡ سَدّٗا وَمِنۡ خَلۡفِهِمۡ سَدّٗا فَأَغۡشَيۡنَٰهُمۡ فَهُمۡ لَا يُبۡصِرُونَ

Hartosna : “Jeung kami geus ngajadikeun hahalang diharaeupeun jeung disatukangeun maranehna, jeung Kami nutup mata maranehna sahingga maranehna teu narempo”. (QS. Yaasin : 9 )

Kangjeng Nabi Muhammad ﷺ anu mulya nyandak sakeupueul keusik salajengna diawurkeun kahareupuen pamuda-pamuda Quraisy anu ngahaja rek nandasan ka Rasulullah ﷺ, kalayan pitulung Allah SWT, Rasulullah ﷺ salamet tina niat jahat jalma-jalma anu kafir.

Hadirin Rahimakumullah..

Pelaku sejarah dina peristiwa hijrah, anu janten peran utamana nyaéta Kangjeng Nabi Muhammad ﷺ Nalika Hijrah disarengan ku sahabat Abu Bakar RA. Abu Bakar salaku manungsa biasa tangtos teu luput tina rasa melang jeung hariwang. Kamelang, kahariwang sareng kasedih sanes ditujukeun kadirina, tapi éstuning ditujukeun pikeun kasalemetan Kangjeng Nabi Muhammad ﷺ sareng kana kasalametan ajakan kana Islam.

Tapi Kangjeng Nabi Muhammad ﷺ, salaku pelaku tina kisah hijrah salawasna nenangkeun jeung nengtremkeun peraosan Abu Bakar RA anu salamina ngarasa melang jeung hariwang.

Hal ieu ku Allah SWT dijelaskeun dina Al-Qur’an surat At-taubah ayat 40 anu unggelna :

إِلَّا تَنْصُرُوهُ فَقَدۡ نَصَرَهُ ٱللَّهُ إِذۡ أَخۡرَجَهُ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ ثَانِيَ ٱثۡنَيۡنِ إِذۡ هُمَا فِي ٱلۡغَارِ إِذۡ يَقُولُ لِصَٰحِبِهِۦ لَا تَحۡزَنۡ إِنَّ ٱللَّهَ مَعَنَا

Hartosna : “Lamun anjeun teu daek nulungan Muhammad, maka Allah anu bakal nulunganana, sayaktosna Allah parantos nulungan nalika Muhammad diusir ku jalma-jalma kafir ti Makkah, waktu duanana aya dina jero guha sareng salah saurang di antara anu duaan nyarios ka sahabatna “Ulah sedih ulah susah (prihatin) sayaktosna Allah SWT nyarengan urang sadaya”. (QS. At-Taubah : 40)

Hadirin Jamaah Jum’ah Rahimakumullah..

Tina peristiwa hijrah, ditingalikeun kaurang sadaya pirang-pirang contoh nyaeta kasatiaan, belana, oge ikhlasna sahabat.

Abu Bakar Assidik RA parantos ngorbankeun jiwa jeung ragana kanggo nyarengan Kangjeng Nabi Muhammad ﷺ Amir Ibnu Fahirah salaku hamba sahayana diparentah supaya ngangon caket Gua Tsur.

Abdulloh salaku putrana diparentah supaya ngintai gerak-gerik siasat anu dilakukeun ku kafir Quraisy.

Siti Asma putri Abu Bakar Assidik,  ditugaskeun supaya ngirim tuangeun satiap sore ka Gua Tsur. Sahingga Siti Asma landian “istri pamilik dua beubeur“ Siti Asma dina yuswa hampir ka saratus taun teu aya hiji oge waos anu punglak. Sareng Siti Asma teu pernah kaserang panyawat pikun sok sanaos yuswana langkung tisaratus taun.

Baca juga Jalmi Anu Kenging Kanikmatan Sareng Kabagjaan

Subhanallah, hal ieu mangrupikeun karomah ti Allah SWT, ka jalmi anu bumela ka Kangjeng Nabi Muhammad ﷺ

Disagigireun contoh kasatiaan anu mulya, anu nembe kasebat diluhur, oge moal tiasa dipopohokeun hiji peristiwa pangorbanan anu dicontokeun ku Ali bin Abi Tholib dina peristiwa hijrah ieu.

Yen Anjeuna parantos bingah manah sareng ridho dijadikeun tumbal kedah kulem dina tempat kulemna Kangjeng Nabi Muhammad ﷺ  sok sanaos Anjeuna uninga resiko anu bakal tumiba ka dirina kulem di tempat Rasul, pasti nyawa anu jadi taruhanana.

Subhanallah, pangorbanan Ali bin Abi Tholib mangrupikeun pangorbanan anu agung.

Hadirin Jamaah Jum’ah Rahimakumullah..

Hayu urang Jantenkeun  peristiwa hijrah ieu, sing janten hiji pelajaran dina hirup urang sadaya, bari madoman kana katangtuan-katangtuan anu parantos dicontokeun ku para pahlawan Muslim penegak kebenaran anu janten pilihan Allah SWT.

Kadua urang kedah sukuran ka Allah SWT, ku neraskeun perjuangan kangjeng Rosul ku cara bajuang di jalan Allah ku jiwa, tanaga, oge harta. Sangkan urang kenging kamulyaan ti Manten-Na.

Baca juga Khutbah Jumat Bahasa Sunda, Al-Qur’an Pituduh Jalmi Nu Iman

Malah mandar urang sadaya tiasa hijrah jaman (waktu), tina jaman kabodoan kana kaelmuan, tina maksiat kana thoat, tina kufur kana iman, tina ngedul ibadah kana rajin (istiqomah), tina ghoflah (poho ka Allah) kana Loba dzikir/eling ka Allah, oge mudah-mudahan urang sadaya tiasa hijrah ka Allah SWT.

Hartosna urang salamina aya di jalan anu dipikaridho ku Manten-Na. Aamiin

بَارَكَ اللهُ, بَارَكَ الله لِي وَلَكُمْ فِى اْلقُرْآنِ اْلعَظِيْمِ، وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَافِيْهِ مِنْ آيَةِ وَذِكْرِ الْحَكِيْمِ وَتَقَبَّلَ اللهُ مِنَّا وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ العَلِيْمُ، أَقُوْلُ قَوْلِي هَذَا فَأسْتَغْفِرُ اللهَ العَظِيْمَ إِنَّهُ هُوَ الغَفُوْرُ الرَّحِيْم

= KHUTBAH KADUA =

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِىْ اَمَرَنَا بِكَثْرَةِ ذِكْرِاللهِ وَامْتِثَالِ اَوَامِرِاللهِ وَاجْتِنَابِ نَوَاهِيْهِ. اَشْهَدُ اَنْ ﻵاِلهَ اِلاَّاللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ, وَاَشْهَدُ اَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ, اَللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍنِابْنِ عَبْدِ اللهِ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصَحَابِهِ. اَمَّابَعْدُ: فَيَاعِبَادَاللهِ, اِتَّقُواالله حَقَّ تَقْوَاهُ وَاَحُثُّكُمْ وَاِيَّايَ عَلَى طَعَةِ اللهِ وَطَعَةِ رَسُوْلِهِ فِىْ كُلِّ وَقْتٍ لَّعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ. اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اَلاَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ. رَبَّنَاأَنْزِلْنَا مُنْزَلاً مُبَارَكاً وَأَنْتَ خَيْرُ الْمُنْزِلِيْنَ.رَبَّنَا ٱفۡتَحۡ بَيۡنَنَا وَبَيۡنَ قَوۡمِنَا بِٱلۡحَقِّ وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلۡفَٰتِحِينَ . رَبَّنَاأَفْرِغْ عَلَيْنَاصَبْرًاوَثَبِّتْ أَقْدَامَنَاوَانصُرْنَاعَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ .رَبَّنَا اتِنَا فِى الدُّنيَاحَسَنَة وَّفى اْلاخِرَةِ حَسَنَةً وَّقِنَا عَذَا بَالنَّارِ. بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ وَالْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ

Disusun Ku: Jamal Shidiq, S.Pd.I, panyalaras Bahasa ku Imam Hamidi Antassalam, dikaluarkeun ku Seksi Bimas Kemenag Agama Kota Banjar, Jabar, Download Naskah Khutbah Bahasa Sunda NU Cilacap Online – Peristiwa Hijrahna Kangjeng Nabi Muhammad >> di sini

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Back to top button