Trending

Khutbah Jumat Bahasa Sunda: Muhasabah Dina Musibah

Khutbah Jumat NU Cilacap Online NUCOM

NU CILACAP ONLINEKhutbah Jumat Bahasa Sunda kali ini mengetengahkan dan mengambil judul tentang Muhasabah Dina Musibah, Muhasabah dalam hal Musibah

Disampaikan bahwa Allah Subhanahu wa Ta’ala adalah satu-satunya tempat bergantung, kembali, dan berserah diri.  Dari sekian banyaknya musibah yang telah dialami dan lalui, mulai dari angin besar, banjir, tanah longsor, kecelakaan, hingga musibah besar seperti pandemi Covid-19 maka yang perlu disikapi dari musibah tersebut adalah mengembalikan semuanya kepada Yang Maha Memiliki, Allah Subahanhu wa Ta’ala.

Bumi, langit, dan seisinya adalah milik Allah maka Allah berhak mau menjadikannya seperti apa. Bahkan seandainya seluruhnya diluluhlantakkan manusia tidak akan bisa berbuat apa-apa.

Namun demikian, manusia juga harus bermuhasabah (introspeksi), apakah musibah yang ia terima merupakan bentuk ujian, peringatan, atau yang lain. Sehingga, manusia lebih berhati-hati dalam menjaga amanah alam ini.

Berikut ini Khutbah Jumat Muhasabah Dina Musibah dalam bahasa Sunda:

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِيْ هَدَانَا لِهَذَا وَمَاكُنَّا لِنَهْتَدِيَ لَوْ لاَ اَنْ هَدَانَا اللهُ. اَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ لاَنَبِيَ بَعْدَهُ. اَللّـهُمَّ فَصَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّـدِنَا مُحَمَّـدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْـحَابِـهِ وَالتَابِعِيْنَ وَتَابِعِ التَابِعِيْنَ اِلَى يَوْمِ القِيَامَةِ. اَمَّابَعْدُ: فَيَـااَيُّـهَااْلحَاضِرُوْنَ, اِتَّقُوْاالله حَيْثُمَا كُنْتُمْ وَاِنَّ اْلجَنَّـةَ اُعِـدَّتْ لِلْمُتَّقِيْنَ. وَقَالَ اللّهُ تَعَالَى فِى الْقُرْأنِ الْكَرِيْمِ، أَعُوْذُ بِااللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ. بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ .كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ وَنَبْلُوْكُمْ بَالشَّرِّ وَاْلخَيْرِ فِتْنَةً وَاِلَيْنَا تُرْجَعُوْنَ .

Hadirin Jama’ah Jum’ah Rahimakumullah..

Allah Maha Welas tur Maha Asih ka hamba-Na anu iman. Mantenna nyumponan sagala nu diarep-arep ku manungsa. Upami urang milampah kahadean bari ngaharep balesan harita keneh, tanwande Allah baris maparinkeun anu dipiharepna.

Sawangsulna upami urang ngaharep pahala di akhirat, Allah baris maparin imbalan saluyu sareng naon anu dipiharepna.

Upama urang ibadah, sakuduna mah pikeun tujuan akhirat. Tapi upama urang nganiatan pikeun kahirupan dunyawi, Allah baris maparin pahala di dunya, tapi lapur pikeun kahirupan akherat. Eta pahala teh bisa mangrupa kahormatan, kalungguhan atawa kabeungharan, nu bakal mupus bagian di akherat engke. Pon nyakitu deui upami urang nulung kasasama bari henteu ngarep-ngarep pamales naon – naon kajaba ridho Allah, tanwande Allah SWT baris maparin pahalana ka urang.

Baca juga

Hadirin Jama’ah Jum’ah Rahimakumullah..

Ngeunaan musibah ana dilungsurkeun ku Allah ka jalma mukmin, bisa jadi eta teh ngelingan abi urang sami, jalma mukmin ulah nepi ka tutuluyan aya dina kamaksiatan. Allah ngalungsurkeun siksaan langsung ka jalma mukmin sangkan eling kana kakaliruannana.

Sawangsulna ka jalma anu ingkar, Allah nangguhkeun kana siksana atawa musibah sangkan tambah-tambah dosana nepi kana poe panungtungan (liyazdadu itsma).

Hadirin Jama’ah Jum’ah Rahimakumullah..

Aya sababaraha cara sangkan urang siap narima ujian sanajan eta ujian teh beurat karasana :
Nu kahiji, upama urang sedih poma ulah kaleuleuwihi cukup wajar, sakadar ulah sesek dada. Rasulullah nyarek urang sasambat, ceurik ngabangingik balilihan, atanapi ngajerit maratan langit, ngoceak maratan jagat. Laku sikep kitu teh moal bisa nungtaskeun masalah.

Kadua, urang kudu yakin kana takdir Allah, yen anu musibah taya sanes mangrupa sunnatullah, bisa ujian kukaawonan , bisa oge ku kasaean . Dawuhan Allah

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ وَنَبْلُوْكُمْ بَالشَّرِّ وَاْلخَيْرِ فِتْنَةً وَاِلَيْنَا تُرْجَعُوْنَ 

“Saban-saban jiwa baris ngarandapan maot. Kami baris maparin cocoba ka maraneh ku kasussah jeung kabungah minangka ujian, jeung nya ka Kami maraneh baris dipulangkeun. ( QS . al –Anbiya : 35).

Katilu, metik hikmah tina musibah anu nimpa ka dulur urang, yen eta musibah bisa jadi keuna ka urang, atawa kulawarga urang. Ku kituna urang kudu bisa ngarampa hate kumaha lamun eta musibah teh keuna kaurang. Urang kudu syukuran rehing eta musibah teu keuna ka urang.

Kaopat, urang kudu husnudzon ka Allah. Jalma anu beber-bener iman ka Allah sareng Rosul-Na bakal pinuh kayakinan yen sagala anu tumiba ka dirina, mangrupa ciptaan Allah pikeun kamaslahatan makhlukna.

Khutbah Jumat Bahasa Sunda Lainnya:

Hadirin Jama’ah Jum’ah Rahimakumullah..

Lajeng anu Kalima, yakin kana jangji Allah, sakumaha anu ditulis dina Al-Qur’an, yen Allah SWT masihan pangbubungah pikeun jalma anu iman, mangrupa surga sareng kauntungan. Urang yakin yen Allah moal sulaya kana jangji-Na.

Kagenep, yakin kana kaadilan Allah. Kaadilan di dunya ieu nuduhkeun yen dunya teh fana. Nanging urang kedah yakin yen aya kaadilan nu sampurna nyaeta kaadilan Allah SWT.

Katujuh, muhasabah diri. Dongkapna musibah mungkin didasaran ku dua hal, mungkin ujian, mungkin oge ngingetan tina kasalahan nupernah di pilampah. Ku kituna urang kudu rajin ngahisab diri, introspeksi naon atuh anu jadi sabab sadaya bala’i ieu teh.

Kadalapan, sabar pasrah tur tawekal. Bukti tina kayakinan manusa ka Allah SWT. ieu bakal ngabungahkeun tilu komponen penting nyaeta sabar, pasrah tur tawekal.

وَمَنْ يَّتَوَكَّلْ عَلىَ اللهِ فَهُوَ حَسْبُهُ

“Sing saha jalma anu berserah diri (tewekal) ka Allah, pikeun eta jalma aya bagian, atawa ganjarannana.”

Hadirin Jama’ah Jum’ah Rahimakumullah..

Lajeng kana angka katerakhirna, nu kasalapan, Taqorrub ilalloh, tegeusna deuheus ka Allah. Anapon carana nyaeta seueur dzikir ka Allah, tilawah Al Qur’an tur ngagali eusina jeung nyeueurkeun amal sholeh.

Baca juga

Mudah-mudahan sagala rupinana ujian kana musibah anu dipasihan, disandang ku urang sadayanana ngajantenkeun wasilah kana lungsurna hikmah, taufik jeung hidayah sahingga tiasa muhasabah, bersyukur kana kanikmatan ti Allah SWT.

بَارَكَ اللهُ لِى وَلَكُمْ وَلِجَمِيْعِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اِنَّهُ هُوَالْغَفُوْرُالرَّحِيْمُ

= KHUTBAH KADUA =

اَلْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ، وَبِـهِ نَسْتَعِيْـنُ عَلَى اُمُـوْرِ الدُّنْـيَا وَالدِّيـنِ، وَالصَّـلاَةُ وَالسَّـلاَمُ عَلَى اَشْرَفِ اْلاَنْـبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْـنَ، وَعَلَى اَلِهِ وَصَحْـبِهِ اَجْمَعِيْـنَ. اَشْهَـدُ اَنْ لاَاِلهَ اِلاَّ اللهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِيْـنُ، وَاَشْهَـدُ اَنَّ مُحَمَّـدًا عَبْـدُهُ وَرَسُـوْلُهُ صَادِقُ الْوَعْـدِ اْلاَمِيْـنُ، اَللّـهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّـدِنَا مُحَمَّـدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْـحَابِـهِ اَجْمَعِيْـنَ . اَمَّابَعْـدُ: فَـيَااَيُّـهَا النَّـاسُ اتَّقُـوْ اللهَ حَقَّ تُقَـاتِـه وَلاَتَمُـوْتُـنَّ اِلاَّ وَاَنْـتُمْ مُسْـلِمُـوْنَ. اَللّـهُمَّ اغْـفِرْ لِلْمُسْلِمِيْـنَ وَالْمُسْـلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْـنَ وَالْمُؤْمِنَـاتِ اَلاَحْياءِ مِنْـهُمْ وَاْلاَمْـوَاتِ، رَبَّنَاأَنْزِلْنَا مُنْزَلاً مُبَارَكاً وَأَنْتَ خَيْرُ الْمُنْزِلِيْنَ. رَبَّنَا ٱفۡتَحۡ بَيۡنَنَا وَبَيۡنَ قَوۡمِنَا بِٱلۡحَقِّ وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلۡفَٰتِحِينَ ، رَبَّـنَااتِـنَافِى الدُّنْـيَا حَسَنَـةً وَفِى اْلاخِرَةِ حَسَنَـةً وَقِنَاعَـذَابَ الـنَّارِ. وَالْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ.

Khutbah Jumat Bahasa Sunda Muhasabah Dina Musibah disusun ku: Jamal Shidiq, S.Pd.I, Dikaluarkeun ku Seksi Bimas Islam Kemenag Kota Banjar, Jabar. Penyelarasa Bahasa ku : IHA

Download Khutbah Jumat Bahasa Sunda Muhasabah Dina Musibah DI SINI

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Back to top button