Khutbah Jumat Bahasa Sunda Hakekat Ibadah Shalat

NU CILACAP ONLINE – Shalat merupakan kewajiban setiap muslim. Namun, seiring berjalannya waktu, banyak orang yang menjalankan shalat hanya sebagai rutinitas, tanpa memahami hakikat ibadah shalat itu sendiri.

Shalat musti dilakukan dengan penuh kesadaran dan pemahaman akan hakikatnya, bukan semata-mata hanya sebagai rutinitas penuhi ‘kewajiban’ maupun olahraga. Sebab, jika dilakukan sembarangan, maka shalat tersebut akan kehilangan maknanya

Maka seorang muslim mesti memahami hakikat shalat, agar tidak sekedar rutinitas, atau sekedar menyembah kekosongan. Harus menjiwai, ada makna dalam setiap gerakan, menghadirkan rasa khusyu, dan fokus pada setiap gerakan agar bisa tersambung kepada Allah Ta’ala.

Oleh karenanya kami hadirkan kepada pembaca naskah Khutbah Jumah Bahasa Sunda yang berjudul Hakekat Ibadah Shalat sebagai berikut:

Khutbah Pertama

الْحَمْدُ للهِ. الْحَمْدُ للهِ الَّذِىْ اَنْعَمَ عَلَيْنَابِنِعْمَةِ اْلاِيْمَانِ وَاْلاِسْلاَمِ. ا اَشْهَدُاَنْ لاَّاِلهَ اِلاَّاللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ الْمُنْفَرِدُبِالْكَمَالِ وَاْلبَقَاءِوَالدَّوَامِ, وَاَشْهَدُاَنَّ سَيِّدَنَامُحَمَّدًاعَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ اَشْرَفُ مُرْسَلٍ وَاَفْضَلُ اِمَامٍ. اَللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْحَابِهِ اْلاَئِمَّةِاْلاَعْلاَمِ مَصَابِيْحِ الظَّلاَمِ. اَمَابَعْدُ: فَيَاعِبَادَاللهِ, اِتَّقُواللهَ حَقَّ تُقَاتِه وَلاَتَمُوْتُنَّ اِلاَّوَاَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ ,فَقَدْقَالَ اللهُ تَعَالىَ فِى كِتَبِهِ الْكَرِيْمِ:اَعُوْذُبِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ. ٱتْلُ مَآ أُوحِىَ إِلَيْكَ مِنَ ٱلْكِتَٰبِ وَأَقِمِ ٱلصَّلَوٰةَ ۖ إِنَّ ٱلصَّلَوٰةَ تَنْهَىٰ عَنِ ٱلْفَحْشَآءِ وَٱلْمُنكَرِ ۗ وَلَذِكْرُ ٱللَّهِ أَكْبَرُ ۗ وَٱللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ

Hadirin Jamaah Jum’ah Rahimakumullah
Upami nitenan kana kautamaan rupi-rupi ibadah ka Allah SWT, tetela pisan yén shalat téh mangrupi ibadah anu pangpentingna sareng pangageungna hikmahna saparantos maca syahadat. Geura mangga lenyepan pidawuh Allah SWT anu kieu unggelna:

اُتْلُ مَآ أُوحِىَ إِلَيْكَ مِنَ ٱلْكِتَٰبِ وَأَقِمِ ٱلصَّلَوٰةَ ۖ إِنَّ ٱلصَّلَوٰةَ تَنْهَىٰ عَنِ ٱلْفَحْشَآءِ وَٱلْمُنْكَرِ ۗ وَلَذِكْرُ ٱللَّهِ أَكْبَرُ ۗ وَٱللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ

Hartosna: “Baca ku anjeun (Muhammad) naon-naon anu diwahyukeun ka anjeun tina alkitab (Qur’an) jeung adegkeun shalat. Saestuna ngalakonan shalat téh matak nyegah tina ngalakonan pagawean anu goreng (dosa) jeung anu mungkar (dilarang). Jeung ari dzikir (tegesna eling) ka Allah SWT éta téh ganjaranana panggedéna. Jeung Allah SWT téh Maha uninga kana sakabeh pagawean maraneh.” (Al Ankabut ayat 45)

Baca juga Khutbah Jumat Terbaru Menyambut Pesta Demokrasi

Hadirin Jamaah Jum’ah Rahimakumullah
Maksud ieu ayat numutkeun tafsiran sahabat Ibnu Mas’ud jeung Ibnu Abbas RA mah kieu: “Yén shalat anu pangaruhna matak ninggalkeun pagawean anu awon téh nyaéta anu shalatna disarengan ku hate anu khusyu’, hate anu gembleng inget ka Allah SWT, sarta sadar yén manehna keur ngadeuheus ka Allah SWT, bari dépé-dépé ka Allah SWT, sarta ngaraos yén manehna keur munajat, sarta ditingali ku Allah SWT, Dzat Anu Maha Agung. Sedengkeun shalat anu henteu kitu mah moal matak nimbulkeun pangaruh anu kitu, tukang doraka tetep ngalakonan doraka.”

Pidawuh Nabi Muhammad SAW:

مَنْ لمَ تَنْهَهُ صَلاَ تُهُ عَنِ الْفَهْشَاءِ وَالْمُنْكَرِلَمْ يَزْدَدْ مِنَ اللهِ اِلاَّبُعْدًا (رواه الطبرانى)

Hartosna: “Sing saha jalma anu shalatna henteu matak nyegah tina pagawean anu matak dosa jeung mungkar, maka éta jalma téh tambah jauh tina rohmat Allah SWT.” (Riwayat Thobroni)

Ku margi kitu, shalat téh janten tihang Agama. Kuat atawa henteuna nyekel Agama gumantung kana shalatna, sakumaha pidawuh Kangjeng Nabi Muhammad Saw.:

اَلصَّلاَةُ عِمَادُالدِّيْنَ فَمَنْ اَقَامَهَافَقَدْ اَقَامَ الدِّيْنَ وَمَنْ تَرَكَهَافَقَدْهَدَمَ الدِّيْنَ . (رواه البيهقى)

Hartosna: “Ari shalat téh tihang agama. Saha jalma anu ngalakonan shalat, mangka éta jalma téh nangtungkeun agamana jeung saha jalma ninggalkeun shalat, mangka éta jalma téh ngarugrugkeun agamana.” (H.R Baihaqi)

Baca juga Khutbah Jumat Bahasa Sunda Kasaimbangan Hirup Modern

Malah jaga di akherat ogé anu pangpayunna diparios téh ngeunaan shalat pisan, sakumaha pidawuh Kangjeng Nabi Muhammad SAW:

اَوَّلُ مَافْتَرَضَ اللهُ عَلَى اُمَّتىِ اَلصَّلَوَاةُالْخَمْسُ وَاَوَّلُ مَايَرْفَعُ مِنْ اَعْمَالِهِمْ  اَلصَّلَوَاةُالْخَمْسُ وَاَوَّلُ مَايُسْئَلُوْنَ مِنْ اَعْمَالِهِمْ اَلصَّلَوَاةُالْخَمْسُ . (رواه الحكم)

Hartosna: “Anu  pangheulana diwajibkeun ku Allah SWT ka umat kaula, nyaéta ngalakonan shalat lima waktu. Amal-amalan umat kaula anu pangheulana diangkat (ka langit), shalat lima waktu. Amal-amalan umat kaula anu pangheulana bakal dipariksa téh nyaéta shalat lima waktu keneh.” (Riwayat Al Hakim)

Hadirin Jamaah Jum’ah Rahimakumullah
Sajabi ti éta wanci anu eces pisan  ngabedakeun antara jalma muslim jeung anu kafir ogé ku ngalakonan shalat, da pagawean sanesna mah ampir sami antara muslim sareng kafir téh.

Ku margi kitu ibadah téh perlu dimumule anu sasae-saena, ulah dilalaworakeun, sanaos repot sakumaha repotna ogé, satungtung sanes darurat mah. Sakumaha pidawuh Nabi SAW:

مَامِنِ امْرِءٍ مُسْلِمٌ يَحْضُرُهُ صَلاَةٌ مَكْتُوْبَةٌ فَيُحْسِنُ وُضُوْئَهَا وَخُشُوْعَهَا وَرُكُوْعَهَا وَرَكُوْعَهَا اِلاَّكَانَتْ لَهُ كَفَارَةٌلِمَاقَبْلَهَامِنَ الذُّنُوْبِ مَالمَ ْيَأْتِ كَبِيْرَةٌوَذَالِكَ الدَّهْرُكَلُّهُ . (رواه مسلم)

Hartosna: “teu pati-pati aya jalma muslim anu nyanghareupan waktu shalat fardu terus manehna wudu anu sampurna, shalatna bari khusyu’ (hadir hatena sareng Allah SWT), ruku’ jeung sujudna beres, anging éta shalatna téh bakal jadi kafarat (panglebur) kana dosana anu geus kaliwat, satungtung henteu ngalakonan dosa gede (ari dosa gede mah bisa leburna ngan ku tobat anu nasuha/nyumponan pasaratanana). Tah éta kitu téh dina salilana jaman.”  (Riwayat Muslim)

Mudah-mudahan urang sadayana tiasa ngalaksanakun sholat anu tiasa janten kifarat/ngalebur  kana dosa-dosa urang sadaya ku wudhu anu sampurna, kalayan khusu’ dina ruku, sujud, sareng qolbuna (haténa).

بَارَكَ اللهُ لِى وَلَكُمْ وَلِجَمِيْعِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اِنَّهُ هُوَالْغَفُوْرُالرَّحِيْمُ

 Khutbah Kadua 

اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِىْ اَمَرَنَابِالذِّكْرِاللهِ وَامْتِثَالِ اَوَامِرِاللهِ وَاجْتِنَابِ نَوَاهِيْهِ. اَشْهَدُ اَنْ لاَّاِلَهَ اِلاَّاللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ, وَاَشْهَدُاَنَّ سَيِّدَنَامُحَمَّدًاعَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ,اَللّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصَحَابِهِ. اَمَّابَعْدُ: فَيَاعِبَادَاللهِ, اِتَّقُواللهَ حَقَّ تَقْوَاهُ وَاَحُثُّكُمْ وَاِيَّايَ عَلَى طَعَةِاللهِ وَطَعَةِ رَسُوْلِهِ فِىْ كُلِّ وَقْتٍ لَّعَلَّكُمْ تُفْلِحُوْنَ. اَللّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اَلْاَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ. اَللَّهُمَّ أَعِزَّ اْلإِسْلاَمَ وَالْمُسْلِمِيْنَ فىِ فَلَسْطِينَ, وَأَذِلَّ الشِّرْكَ وَالْمُشْرِكِيْنَ وَانْصُرْ عِبَادَكَ الْمُوَحِّدِيْنَ, وَانْصُرْ مَنْ نَصَرَ الدِّيْنَ وَاخْذُلْ مَنْ خَذَلَ الْمُسْلِمِيْنَ, وَ دَمِّرْ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ, وَاعْلِ كَلِمَاتِكَ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ.رَبَّنَا ٱفۡتَحۡ بَيۡنَنَا وَبَيۡنَ قَوۡمِنَا بِٱلۡحَقِّ وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلۡفَٰتِحِينَ . رَبَّنَاأَفْرِغْ عَلَيْنَاصَبْرًاوَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِيْنَ .رَبَّنَااَتِنَافِى الدُّنيَاحَسَنَةً وَّفىِ اْلاَخِرَةِحَسَنَةًوَّقِنَاعَذَابَالنَّارِ. بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ وَالْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ

Disusun ku Jamal Shidiq, S.Pd.I
Dikaluarkeun ku Seksi Bimas Islam Kankemenag Kota Banjar, Jabar
Panyalas Bahasa ku Imam Hamidi Antassalam

Download Naskah Khutbah klik DI SINI

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Back to top button