Jalmi Anu Kenging Kanikmatan Sareng Kabagjaan

Khutbah Bahasa Sunda NU Cilacap Online

NU CILACAP ONLINE – Khutbah Jumat Bahasa Sunda dengan judul JALMI ANU KENGING KANIKMATAN SARENG KABAGJAAN, menyandingkan sikap iman hubungannya dengan kenikmatan dan kebahagiaan hidup.

Apabila kita beriman, melaksanakan shalat dan mengamalkan al-Qur’an dalam kehidupan sehari-hari, maka Allah anugerahkan hidup yang berkah, keberkahan, kedamaian dan kemakmuran bagi terciptanya ‘baldatun thoyibatun warabbun ghoffur’ bagi negeri ini.

Allah SWT berfirman “Dan sekiranya penduduk negeri beriman dan bertaqwa, pasti Kami akan melimpahkan kenikmatan (kanikmatan) dan keberkahan (kabagjaan) kepada mereka berkah dari langit dan bumi…” (QS. Al-A’raf: 96).

Demikian Allah SWT berfirman “Karena itu, berdzikirlah (shalatlah) kepada-Ku, niscaya Aku akan mengingat kalian.” (QS. al-Baqarah:152). “Dan dirikanlah shalat. Sesungguhnya shalat itu  mencegah keji dan mungkar.” (QS. Al-‘Ankabut:45).

Seorang muslim wajib mendirikan shalat lima waktu  dengan 17 rakaat dalam sehari semalam. Dengan menjaga shalat fardhu lima waktu i17 rakaat, dengan bacaan 17 Al-Fatehah secara benar maka akan mencegah dari perbuatan keji dan mungkar.

=KHUTBAH PERTAMA=

Di susun oleh: Jamal Shidiq, S.Pd.I

أَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِيْ أَنْعَمَ عَلَيْنَا بِنِعْمَةِ الْإِيْمَانِ وَاْلإِسْلاَمِ . اَشْهَدُ اَنْ لاَاِلَـهَ اِلاَّ اللهُ الْمَالِكُ الْعَلاَمُ ،  وَاَشْـهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الْمَبْعُوْثُ  اَمَّا بَعْدُ: فَيَا اَيُّهَا الْحَاضِرُوْنَ, اُوْصِيْكُـمْ وَاِيَّـايَ بِتَقْوَى اللهِ فَقَدْ فَازَ الْمُتـَّقُوْنَ.

وَقَالَ اللّهُ تَعَالَى فِى الْقُرْأَنِ الْكَرِيْمِ ، أَعُوْذُ بِااللّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ.  بِسۡمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ٱلرَّحِيم . اَلَّذِيْنَ اَنْعَمَ اللهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّيْنَ وَالصِّدِّيْقِيْنَ وَالشُّـهَدَاءِوَالصَّلِحِيْنَجوَحَسُنَ اُولَئِكَ رَفِيْقًارَحْمَةً لِّلْاَنَامِ . اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَّ عَلَى اَلِهِ وَاَصْحَابِهِ ذُوْ الْفَضْلِ وَالْإِنْعَامِ

Hadirin Ahli Jum’ah Rahimakumullah..

Jalmi anu ngalaksanakeun ibadah ka Allah SWT, éstu henteu suwung ngadu’a ka Mantenna supados dibimbing sareng dituduhkeun kana jalan anu lempeng. Sakurang-kurangna urang nyuhunkeun 17 (tujuh belas) kali sadina-dina, sadinten sawengi, nyaéta ngalangkungan surat Al-Fatihah anu diwaos tiap-tiap rakaat shalat.

Dina Surat Al-Fatihah teh aya hiji ayat anu ngandung du’a nyaeta ihdinas shirothol mustaqim (Ya Allah! mugi Gusti nuduhkeun ka abdi sadaya kana jalan anu lempeng/istiqomah).

Anapon anu dimaksud ku shirothol mustaqim teh nyaéta al-Islam. Janten urang sadayana kedah nyuhunkeun bimbingan ka Allah SWT sangkan urang betah tur istiqomah dina ibadah sarta langkung ngartos kana Islam.

Baca juga Jalmi Nu Bakal Nulad ka Kanjeng Nabi Muhammad SAW

Hadirin Rahimakumullah.

Dina kalimat shirothol mustaqim aya tilu ciri anu mandiri, diantawisna nyaéta :

Kahiji :

صِرَاطَ الَّذِيْنَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ

“Jalanna Jalmi-jalmi anu parantos dipaparin nikmat ku Gusti ka maranehna.”

Anapon dupi jalmi-jalmi anu parantos dipaparin kanikmatan ku Allah SWT, ditandeskeun ku Mantena dina Surat An-Nisa:

اَلَّذِيْنَ اَنْعَمَ اللهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّيْنَ وَالصِّدِّيْقِيْنَ وَالشُّـهَدَاءِوَالصَّلِحِيْنَجوَحَسُنَ اُولَئِكَ رَفِيْقًا

Hartosna: “Jalmi-jalmi anu dipaparin ni’mat ku Allah ka maranehna nyaéta, ti antara para nabi, shidiqin, syuhada jeung sholihin. Maranehna sobat anu pang alusna”. (QS. An-Nisa: 69)

Kumargi sakitu, upami urang hoyong dibimbing ku Allah SWT, maka carana nyaéta urang kedah nuturkeun cara kahirupan para nabi, shiddiqin, syuhada jeung shalihin. Anu kedah dituturkeun ku urang téh dina sagala widang, utamin dina merjoangkeun jeung nanjeurkeun Agami Islam.

Baca juga Hakikat Ibadah Puasa

Para nabi, shiddiqin, syuhada sareng shalihin dina nanjeurkeun jeung merjoangkeun nu hak (bener) aranjeuna ngagaduhan kayakinan anu kiat, teras berjuangna aranjeuna teu aya kasieun jeung kasedih, ceuk paripaosmah tara ngitung hulu milang sirah, anu dituju taya lain nyaéta Ridhona Allah SWT. Tah kitu sipatna Rasulullah (utusan Allah). Pidawuh Allah SWT dina al-Qur’an:

اِنَّ الَّذِيْنَ قَالُوْا رَبُّنَا اللّٰهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوْا فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُوْنَۚ

Hartosna: “Saenyana jalma-jalma anu ngucap pangeran kami teh Alloh terus manehanana istiqomah maka moal aya kasieun jeung kasedih keur maranehanana.” (al-Ahqof: 13)

Hadirin Rahimakumullah..

Dina tungtung ayat 69 anu diluhur nembe Alloh ngadawuh : ‘Wahasuna ulaaika rofiqo’, Maranehna sobat anu pangalus-alusna”. Ieu teh isyarat yen Allah SWT ngelingan ka urang sadayana, sangkan urang ulah salah milih batur berjuang, sabab para nabi oge henteu pernah koalisi jeung urang kafir, musyrikin, yahudi atawa nasrani dina nanjeurkeun Agami Allah SWT.

Kaduana : ‘Ghoiril magdhubi ‘alaihim’  Numutkeun Para ahli tafsir, yen anu dimaksud ku al-Maghdlubi ‘alaihim teh nyaeta urang Yahudi. Pamadegan ieu dumasar kana ayat 61 Surat Al-Baqarah, ayat 112 Surat Ali Imron jeung ayat ka 6 Surat Al-Fath. Teras numutkeun pamadegan Ibnul Qoyyim :

اَلْمَغْضُوْبِ عَلَيْهِمْ: هُمْ يَعْلَمُوْنَ الْحَقَّ وَلاَيَتَّبِعُوْنَهُ قَوْلاً اَوْفِعْلاً

“Jalma-jalma anu dibenduan ku Alloh teh nyaéta, maranehna anu nyaho kana bebeneran tapi henteu daek nuturkeun boh ku ucapan atawa pagawean.”

Katiluna : ‘Waladh dhoolliin’, “Jeung jalanna jalma-jalma anu salasar.” Para ahli tafsir ngagaduhan pamadegan, yen anu dimaksud ku Adh Dhoolliin téh, nyaéta urang-urang Nasrani, dumasar kana kana ayat 77 surat Al-Maidah.

Baca juga Peristiwa Hijrah Nabi Muhammad 

Teras Imam Qurtubi dina tafsirna nguningakeun, yen jalma-jalma anu salasar lampahna téh nyaéta, maranehna anu nyimpang tina aturan Allah SWT anu geus ditangtukeun, boh nu milu ka urang Nasrani anu asli, atawa Nasrani anu palsu.

Tegesna mah jalmi Muslim anu ngabogaan niat anu hadé, tapi salah dina amalna, maka Allah SWT nandeskeun dina surat Al-Ghosyiyah : ‘Amilatun nashibah.“ Tito’at digawé tapi teu kapake“. Amalan-amalan maranehna teu luyu jeung aturan Allah SWT.

Mudah-mudahan urang sadaya kagolongkeun jalmi-jalmi anu baris kenging kanikmatan sareng kabagjaan anu abadi ti Allah SWT di dunya sareng akherat. Aamiin.

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ وَلِجَمِيْعِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ اِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ

= KHUTBAH KADUA =

اَلْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ، وَبِـهِ نَسْتَعِيْـنُ عَلَى اُمُـوْرِالدُّنْـيَا وَالدِّيـنِ، وَالصَّـلاَةُ وَالسَّـلاَمُ عَلَى اَشْرَفِ اْلاَنْـبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْـنَ، وَعَلَى اَلِهِ وَصَحْـبِهِ اَجْمَعِيْـنَ. اَشْهَـدُ اَنْ لاَاِلَهَ اِلاَّ اللهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِيْـنُ، وَاَشْهَـدُ اَنَّ مُحَمَّـدًا عَبْـدُهُ وَرَسُـوْلُهُ صَادِقُ الْوَعْـدِ اْلاَمِيْـنُ، اَللّـهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّـدِنَا مُحَمَّـدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَاَصْـحَابِـهِ اَجْمَعِيْـنَ .

اَمَّابَعْـدُ: فَـيَااَيُّـهَا النَّـاسُ اتَّقُـوْ اللهَ حَقَّ تُقَـاتِـهِ وَلاَتَمُـوْتُـنَّ اِلاَّ وَاَنْـتُمْ مُسْـلِمُـوْنَ. اَللّـهُمَّ اغْـفِرْ لِلْمُسْلِمِيْـنَ وَالْمُسْـلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْـنَ وَالْمُؤْمِنَـاتِ اَلْاَحْياءِ مِنْـهُمْ وَاْلاَمْـوَاتِ، رَبَّنَاأَنْزِلْنَا مُنْزَلاً مُبَارَكًاوَأَنْتَ خَيْرُالْمُنْزِلِيْنَ. رَبَّنَا ٱفۡتَحۡ بَيۡنَنَا وَبَيۡنَ قَوۡمِنَا بِٱلۡحَقِّ وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلۡفَٰتِحِينَ  .رَبَّـنَااَتِـنَافِى الدُّنْـيَاحَسَنَـةًوَفِى اْلاَخِرَةِحَسَنَـةً وَقِنَاعَـذَابَ الـنَّارِ.بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ. وَالْحَمْـدُ للهِ رَبِّ الْعَـالَمِيْـنَ

Khutbah Bahasa Sunda berjudul Jalmi Anu Kenging Kanikmatan Sareng Kabagjaan diisusun ku: Jamal Shidiq, S.Pd.I. Dikaluarkeun ku Seksi Bimas Kankemenag Kota Banjar, Jabar. Panyalaras Bahasa Imam Hamidi Antassalam.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Back to top button